Index Vakbarát Hírportál

Elhízott férfiakra csap le a mellrák

2015. június 15., hétfő 13:31

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló mellrákos esetek között – erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé, írja az MTI.

Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. Ebből egyenesen következik, hogy minél elhízottabb valaki, szervezetében annál több ösztrogén keletkezik. Azoknál a férfiaknál, akiknek a testtömegindexe (BMI) 25 felett van, magasabb a vér ösztrogénszintje.

"A férfi mellrákos esetek 90 százalékában a tumorsejtek felszínén találtunk olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez" – hangsúlyozta Valerie Speirs professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént utánzó vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen álcázott, a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

Rovatok