Index Vakbarát Hírportál

Már nem is isznak annyit az oroszok

2015. június 18., csütörtök 13:38

Majdnem öt literrel csökkent az oroszok évi átlagos alkoholfogyasztása az elmúlt öt évben az orosz egészségügyi minisztérium vezető pszichiáter-narkológusa szerint. Jevgenyij Brjun az alkoholfüggőség ellen harcoló Anonim alkoholisták egyesület fennállásának nyolcvanadik évfordulóján ismertette a javuló statisztikát az MTI szerint.

Brjun szerint öt év alatt 18 literről 13,5-re csökkent az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás mértéke. A 13,5 literes adat szerinte megfelel a mediterrán alkoholfogyasztási kultúrára jellemző átlagos adatnak.

Moszkvában is csökkent a szeszes italok fogyasztása, ami Brjun szerint a fejlett fővárosi infrastruktúrával magyarázható: az embereknek van lehetőségük megvalósítani önmagukat, másrészt pedig a moszkvai lakásokban kényelmetlen kisüstit főzni.

A szeszfogyasztási statisztikák az előállított alkohol mennyisége alapján készülnek. Úgy számolnak, hogy amennyit előállítanak, annyi fogy el, de valójában nem tudni, hogy mennyit isznak meg belőle, az pedig végképp nem ismert, hogy házilag mennyi párlat készül. A harmincezer fős városoknál kisebb településeken felmérések sincsenek minderről.

Brjun szerint az alkoholfüggő oroszok még mindig vonakodnak attól, hogy segítséget kérjenek az Anonim alkoholisták egyesülettől, mert "nem értik, hogy ez a józanok egyesülete, és nem az alkoholistáké".

Rovatok