Index Vakbarát Hírportál

Sikerült megakadályozni a HIV átterjedését

2015. július 1., szerda 17:04

Hivatalosan is az első olyan országként ismerte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kubát, amelyben sikerült megszüntetni, hogy a HIV-vírus és a szifilisz anyáról újszülött gyermekére terjedjen át – írja az MTI.

„Egy vírus átadásának megakadályozása egyike a lehető legnagyobb közegészségügyi sikereknek” – fogalmazott keddi közleményében a WHO főigazgatója. Margaret Chan szerint a Kubában elért eredmények fontos lépést jelentenek a HIV és a szexuális úton terjedő betegségek elleni hosszú harcban, valamint afelé, hogy a következő generáció AIDS-mentes legyen.

Becslések szerint világszerte évente 1,4 millió HIV-fertőzött nő lesz terhes. Kezelés nélkül 15-45 százalék a valószínűsége annak, hogy a terhesség ideje, a szülés vagy a szoptatás ideje alatt átadják a vírust gyereküknek - mutatott rá a WHO, amely szerint az anyánál és a gyermeknél egyaránt alkalmazott kezeléssel ez az arány alig 1 százalék fölöttire csökkenthető.

2009 óta csaknem felére csökkent a HIV-vel született gyermekek száma: míg hat éve évi 400 ezer, addig tavaly már csak 240 ezer volt. A WHO célja, hogy 2015-re 40 ezerre csökkenjen ez a szám. Kubában 1,85 százalékra, vagyis a régióra vonatkozóan célként kitűzött két százalék alá sikerült csökkenteni a HIV anyáról gyerekre való terjedésének rátáját, ezzel érdemelte ki a WHO elismerését.

A szifiliszben szenvedő nők közül évente csaknem egymillióan esnek teherbe, de a betegség vetéléshez, halva születéshez, újszülött-halálozáshoz, valamint ahhoz vezethet, hogy a babák alacsony súllyal és komoly újszülött kori fertőzésekkel jönnek világra.

Rovatok