Index Vakbarát Hírportál

A hideg kirázza, ha megtudja, mi a hatodik íz

2015. augusztus 5., szerda 10:30

Hamarosan a zsíros íz lehet a hatodik, hivatalosan is elismert íz, amit az ember érzékelni tud. A másik öt a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami. Az umamit főleg a keleti konyhából ismerhetjük, a japán eredetű szó jelentése húsos, erős, csípős.

A Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmány szerint az oleogustus, vagyis a „zsír íze” latin megfelelője lehet az új íz neve. Az új íz elkülönítéséhez arra van szükség, hogy a kutatók megtalálják az érzékeléséhez szükséges receptorokat az ízlelést végző szervekben, illetve hogy kimutassák magát a molekulát, amit a receptorok érzékelnek.

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, 2005 óta folyamatosan kutatják a területet. Vita eddig főleg amiatt volt, hogy vajon az emberek tényleg képesek-e megkülönböztetni a zsír ízét – sokak szerint ugyanis a zsírt más tulajdonságairól, főleg az olajos, ragadós érzésről ismerjük fel, amikor a szánkba kerül. „Ez adja a krémességet, a viszkozitást, a teltséget, és még egy halom jelzőt, de ezek egyike sem az íz része” – nyilatkozta Rick Mattes táplálkozástudományi szakember.

Az új tanulmányból kiderül, hogy a 28 különböző mintát megkóstoló alanyok több mint fele tudta helyesen kiválasztani azokat, amelyekben valóban volt zsír, viszont a minta semmilyen más tulajdonsága nem utalt erre.

A zsír a tanulmány szerint nagyobb mennyiségben pont arra utasítja a szervezetet, hogy hagyja abba az evést, ugyanakkor kisebb mennyiségben, jól eldolgozva segíthet más ízek kiemelésében, vagyis vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, például a csokoládét vagy a bort.

Rovatok