Index Vakbarát Hírportál

Bogyó és saláta a demencia ellen

2015. augusztus 5., szerda 15:42

Zöld leveles zöldségekben, babfélékben, bogyókban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag diétával lassítani lehet a kognitív képességek időskori hanyatlását – írja egy amerikai tanulmányra hivatkozva az MTI.

A chicagói Rush Egyetemi Kórház kutatócsoportjának tanulmánya szerint a szigorúan betartott MIND-diétát követők a gondolkodási képességeik alapján 7,5 évvel fiatalabbnak tűntek a diétát nem követő kortársaikkal szemben. A több évig tartó kutatás a tudósok szerint azt mutatta, hogy

a diéta lassítja a kognitív képességek korral járó hanyatlását.

Az Alzheimer and Dementia című folyóiratban kedden publikált tanulmányon dolgozó Martha Clare Morris elmondta, hogy a különleges étrend az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkentheti.

A MIND-diéta az olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán étrend és a magas vérnyomás visszaszorítását célzó DASH-diéta keveréke. 15 étrendi összetevőből áll; a lényege, hogy naponta háromszor kell teljes kiőrlésű gabonát, salátákat és más zöldségeket fogyasztani. Az étrendhez napi egy pohár bor is tartozik. Hetente legalább kétszer babnak és baromfinak, egyszer halnak is szerepelnie kell a menüben.

A diéta követőinek korlátozniuk kell az egészségtelennek tartott élelmiszerek fogyasztását; ide tartoznak a vörös húsok, a vaj, a margarin, a sajt, a tésztafélék, az édességek, illetve a zsiradékban sült vagy gyorsételek. A MIND-étrendben a gyümölcsök között csak a bogyósok szerepelnek.

A kutatás során a Chicago környéki nyugdíjas közösségekből és idősotthonokból 960, átlagosan 81,4 éves idős ember kognitív képességeit vizsgálták majdnem öt évig. A javasolt étrendet leginkább betartóknál tapasztalták a szellemi képességek romlásának lelassulását.

Ezen a téren még nagy feladatok várnak a kutatókra, de azt várom, hogy további javulást lehet elérni a táplálkozással és az agykutatással kapcsolatos tudományterületek fejlődésével.

– mondta Morris.

Rovatok