Index Vakbarát Hírportál

A legális prostitúció oldhatná meg az orosz AIDS-helyzetet

2015. augusztus 13., csütörtök 08:57

Hasznos lenne a prostitúció legalizálása Oroszországban az AIDS-elleni küzdelemmel és megelőzéssel foglalkozó orosz központ vezetője szerint, mert segítene a HIV-fertőzés elterjedésének a megakadályozásában – írja az MTI az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva.

Vagyim Pokrovszkij akadémikus az Amnesty International kezdeményezésére reagált ezzel a véleménnyel, a jogvédő szervezet ugyanis épp a napokban kezdett nemzetközi kampányba a prostitúció büntethetőségének megszüntetéséért.

Pokrovszkij Németországot hozta fel példának, ahol szabályozott keretek között működik a prostitúció, de kötelező részt venni a HIV-vel kapcsolatos felvilágosító tanfolyamon, a prostituáltak pedig gumióvszer nélkül nem hajlandók dolgozni. Ennek köszönhetően Németországban tízszer kevesebb a HIV-fertőzött, mint Oroszországban.

Pokrovszkij azt is jó példaként említette, hogy a cári Oroszországban is engedélyezték a prostitúciót, és speciális rendőrorvosi bizottság működött, amely ellenőrizte a prostituáltak egészségügyi állapotát. 

Az Interfax megjegyezte, hogy Oroszország egyike azon kevés államoknak, amelyekben továbbra is nő az új HIV-fertőzöttek és az AIDS halálos áldozatainak száma. Az AIDS-elleni küzdelemmel és megelőzéssel foglalkozó orosz tudományos és módszertani központ május 1-jén több mint 933 ezer HIV-fertőzöttet tartott számon. Az intézménynél arra figyelmeztettek, hogy az év végére ez a szám elérheti az 1 milliót.

Rovatok