Index Vakbarát Hírportál

A növényvédők növelik a gyerekrák esélyét

2015. szeptember 14., hétfő 11:48

Bizonyos otthon használatos növényvédő szerek növelhetik a gyerekkori rák kockázatát egy korábbi kutatásokat vizsgáló új metaanalízis szerint. A tanulmány háromféle vegyszerrel, a beltéri és kültéri rovarirtókkal, illetve a gyomirtókkal foglalkozott. A legnagyobb vizsgált kutatás 1200 rákos gyerek részvételével zajlott.

Az elemzés során Chensheng Lu, a Harvard kutatója 16 tanulmányt nézett meg, amelyek a vegyszerek és a gyerekkori rák kapcsolatát vizsgálták. Arra jutott, hogy a beltéri rovarirtó szereknek kitett gyerekeknél 47 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki leukémia, mint azoknál, akik sose találkoztak ilyen szerrel. A limfómák (nyirokrendszer-daganatok) kockázata is 43 százalékkal magasabb kitettség esetén. A gyomirtónak kitett gyerekek esetében a leukémia kockázata kevésbé ugrott meg, de még így is 26 százalékkal nőtt. A kültéri rivarirtószerekkel kapcsolatban viszont egyik tanulmány sem talált rákkal összefüggésbe hozható kockázatot.

Ne felejtsük el, hogy a növényvédő szereket arra találták is állították elő, hogy organimzusokat öljön meg

– mondta Lu, aki szerint a szülőknek el kellene kerülnie az ilyen szerek használatát a gyerekeik közelében, vagyok olyan helyeken, ahol a gyerekek sok időt töltenek.

A gyerekek számára ártalmasabbak az ilyen szerek, mert még nem alakult ki az immunrendszerük, ezért védtelenebbek a mérgező anyagokkal szemben, mint a felnőttek. A növényvédő szerek használata ennek ellenére növekszik, ezért a tanulmány szerint a szabályalkotóknak nagyobb figyelmet kellene szentelniük arra, hogy felhívják a szülők figyelmét e szerek káros mellékhatásaira.

Rovatok