Index Vakbarát Hírportál

2040-re eltűnhet a malária

2015. szeptember 30., szerda 08:52

 Huszonöt éven belül eltűnhet a Föld színéről a malária, a hatékony védőoltás hiánya, a betegség kiirtására irányuló korábbi próbálkozások kudarca és a gyógyszer-rezisztencia problémája ellenére is – fogalmazott közös jelentésében Bill Gates és az ENSZ.

Gates és Ray Chambers, az ENSZ-főtitkár maláriaügyi különmegbízottja szerint a betegség felszámolása 11 millió emberéletet mentene meg, gazdasági előnyei kétezer milliárd dollárral érnének fel – írja az MTI.

Gates közleménye szerint a betegséggel való teljes leszámolás az egyetlen fenntartható megoldás. Az amerikai milliárdos alapítványa a malária elleni harc egyik legfőbb támogatója.

A hétfőn közzétett jelentés szerint 2025-ig duplájára kell növelni a betegség megfékezésére fordított összeget és új módszereket kell találni a maláriaszúnyogok kordában tartására.

A kór felszámolására irányuló korábbi erőfeszítések sorra elbuktak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei korábban 2015 végét célozták be a maláriás esetek számának majdnem nullára csökkentésére.

Évente nagyjából 500 ezer gyermekkel végez a malária, és nem tudni, hogy a megbetegedések száma növekszik vagy csökken-e a legsúlyosabban érintett országokban.

A világ első malária elleni védőoltása az érintett gyerekek csupán harmadának biztosít hatékony védelmet. Számos maláriagyógyszerrel szemben mutattak ki rezisztenciát és a kockázati csoportba tartozó emberek több mint harmadának nincs szúnyoghálója.

Eddig egyetlen betegséget sikerült megszüntetni a világon, a himlőt, jelenleg a szakemberek a malária mellett a guineaféreg okozta betegség és a gyermekbénulás felszámolásán fáradoznak.

Rovatok