Index Vakbarát Hírportál

Ne ücsörögjön, inkább rúgjon be!

2015. december 13., vasárnap 10:09

Egy ausztrál tanulmány szerint az egészségtelen alvási szokások más összetevőkkel együtt jelentősen növelhetik a halálozás kockázatát. A tanulmány azt írja, a túl sok alvás, illetve a hosszas nappali ücsörgés legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az ivás.

A Sax Institute 45 évnél idősebb emberek életvitelét vizsgálta. A tanulmányba több mint 230 ezer embert vontak be Ausztráliában. A kutatók minden résztvevőnél figyelembe vették, hogy hányféle egészségtelen szokása van, beleértve a dohányzást, az alkoholfogyasztást, az egészségtelen táplálkozást, a testmozgás hiányát - valamint a túl sok alvást. A kutatók ezt egyébként napi 9 órában határozták meg: ennyit vagy ennél többet aludni már egészségtelen.

A résztvevők 30 százaléka legalább két-három káros szokásról tudott beszámolni. Alig hat évvel a tanulmány kezdete után 16 ezren meghaltak a résztvevők közül.

A kutatók megállapították, hogy a testmozgást nem végzők 1,6-szor nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik rendszeresen sportoltak. A rendszeres sport itt heti 150 percnyi, átlagosan megerőltető testmozgást jelent – de ez a minimum.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a vizsgált tényezők egymást erősítik: aki túl sok ülő munkát végez, vagy fizikailag nem túl aktív, ellenben sokat alszik, legalább olyan eséllyel néz szembe a korai halálozással, mint azok, akik dohányoznak vagy keményen piálnak. Melody Ding, a tanulmány vezető szerzője szerint ugyanakkor a mozgás hiánya is jelentősen növeli a rizikót.

Rovatok