Index Vakbarát Hírportál

Két ebola-vakcinát jelentett be Putyin

2016. január 14., csütörtök 09:08

Kétféle, ebola-vírus elleni vakcinát állítottak elő Oroszországban – jelentette be szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Jó hírünk van. Az ebola-vírus elleni olyan gyógyszert szabadalmaztattunk, amely nagyon hatékonynak bizonyul, sokkal hatékonyabbnak, mint az eddig világszerte használt orvosságok” – mondta az orosz államfő a Moszkva melletti rezidenciáján kormánytagokkal folytatott tanácskozásán.

Az orosz elnök viszont nem mondta el a vakcinák nevét, és egy szót sem szólt arról, hogyan működnek, ahogy az sem derült ki, milyen kísérleteket folytattak eddig, és egyáltalán, próbálták-e már emberen, ezért egyelőre érdemes némi kétellyel kezelni a kijelentést. Egyelőre semmilyen más, működő vakcinát nem fejlesztett a világ egyetlen állama sem, az eddig ígéretesnek tűnő vérplazmás megoldásról pár napja derült ki, hogy nem működik.

Az egyik vakcinát állítólag kifejezetten HIV-vírussal fertőzött betegeknek fejlesztették ki, és harmincötszörösére növeli a sejtek ellenálló képességét – mondta Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter. A másik a világon egyedülálló módon száz százalékban képes semlegesíteni a vírust – állítja.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a nyugat-afrikai Guinea azt kérte Oroszországtól, hogy a következő hónapokban szállítson nekik vakcinát, és Moszkva kész eleget tenni a kérésnek – írja az MTI.

Az ebolajárvány 2013 decemberében Guinea déli részén ütötte fel a fejét, majd innen terjedt tovább a szomszédos Libériára és Sierra Leonéra. Oroszország 2014 októberében jelentette be, hogy kifejlesztett három különféle vakcinát, amelyek még tesztelés alatt állnak.

A kór kezelését célzó, fejlesztés alatt álló orvosságok közül az orvostudományi publikációk szerint eddig a kanadai közegészségügyi ügynökség által kifejlesztett VSV-EBOV nevű vakcina az első, amely hatásosnak bizonyult a vírus ellen.

A WHO csütörtökön jelenti majd be, hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is - derült ki a szervezet szerdán kiadott közleményéből.

Két év alatt összesen tíz országot ért utol a kór, köztük Spanyolországot és az Egyesült Államokat is. A hivatalos közlések szerint a 28 637 feljegyzett esetből 11 315 végződött halállal. Ezek az adatok azonban a WHO szerint alulbecsültek.

Rovatok