Index Vakbarát Hírportál

Rosszul sikerült a gyógyszerkísérlet: egy ember kómában

2016. január 15., péntek 12:22 | aznap frissítve

Rosszul sikerült egy francia gyógyszerteszt, hat ember kritikus állapotban van, egyikük kómában – jelentette be Marisol Touraine, francia egészségügyi miniszer. A miniszter szerint „nagyon súlyos incidens” történt egy magánlaborban Rennes-ben, ezért a városba utazik még ma. A kísérletet leállították, a cég visszahívja az önkénteseket. Egyelőre nem tudni, pontosan hány ember érintett.

A tesztelők „szájon át szedtek egy európai laboratóriumban kifejlesztett gyógyszert” – áll a minisztérium francia nyelvű közleményében. A labornak volt működési engedélye, de most minden tesztet leállítanak, amíg tart az ügyészség vizsgálata.

A AFP hírügynökség forrása szerint a gyógyszer egy kannabiszalapú (cannabinoid hatóanyagú) fájdalomcsillapító, de ezt még nem erősítették meg. A helyi média szerint az érintett labor a Biotrial nevű. A laborban az új gyógyszer lehetséges mellékhatásait tesztelték.

A klinikai teszteknek általában három fázisuk van, ezekkel állapítják meg, mennyire hatékony és biztonságos egy új gyógyszer: ez első fázisban önkéntesek kis csoportjával csak a biztonságra koncentrálnak, míg a második és a harmadik fázisban már több embert vonnak be a tesztelésbe, hogy a biztonság mellett a hatékonyságot is vizsgálják. 

Az új gyógyszerrel kapcsolatos kutatás a klinikai vizsgálatok első szakaszában volt, amikor egészséges pácienseken próbálják ki, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos, toleráns, és milyen a farmakológiai profilja a molekulának.

Rovatok