Index Vakbarát Hírportál

Nem marihuána okozza az IQ-csökkenést

2016. január 19., kedd 16:39

A marihuánafogyasztás nem oka, csupán tünete lehet egy bizonyos tényezőnek, amely valójában felelős a kamaszkori intelligenciahanyatlásért, állítják kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban. A Los Angeles-i Loyola Marymount Egyetem munkatársa, Joshua Isen, a vizsgálat egyik készítője szerint azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy mi ez a tényező, írja az MTI.

Ha egy tinédzsernél fennáll a marihuánafogyasztásra való rászokás kockázata, akkor feltehetőleg így is, úgy is az intelligenciahanyatlás jeleit fogja mutatni, függetlenül attól, hogy él-e a könnyű droggal, vagy sem. Néhány korábbi kutatás eredményei azt sugallják, hogy a kamaszkori fejlődő agy különösen sebezhető a marihuána okozta ártalmakkal szemben.

Az új vizsgálat készítői olyan adatokat elemeztek, amelyeket korábban ikrek bevonásával készített két nagy amerikai tanulmány számára gyűjtöttek. A kutatók 3066 résztvevőre fókuszáltak, akikkel egy sor intelligenciatesztet készítettek 9 és 12 éves koruk közt – mielőtt bármelyikük is használt volna marihuánát –, majd 17 és 20 éves koruk között.

A szakemberek végigkövették a teszteredmények változásait, megnézve, hogy a marihuánafogyasztók rosszabbul teljesítettek-e nem fogyasztó társaiknál. A tesztek többsége nem mutatott különbséget a két csoport között, ugyanakkor a marihuánafogyasztók sokkal szerényebb eredményeket produkáltak a szókincset és az általános ismereteket vizsgáló teszteken.

Az eredmények szerint tehát azok a marihuánafogyasztók, akik a hat hónapos intervallum során több mint harmincszor vagy napi szinten füveztek, nem teljesítettek rosszabbul, mint tisztán élő társaik. A kutatók továbbá 290 olyan ikerpárt is bevontak a vizsgálatukba, amelyek egyik tagja marihuánahasználó volt. Az ikerpárok mindegyike együtt nőtt fel és 137-en közülük egypetéjű ikrek voltak, vagyis azonos DNS-ük volt. A marihuánát fogyasztók ebben az esetben sem teljesítettek rosszabbul a drogfogyasztástól tartózkodó testvéreiknél.

Rovatok