Index Vakbarát Hírportál

Kubába is elért a zikavírus

2016. március 2., szerda 19:09

 Az első zikafertőzéses esetet diagnosztizálták Kubában – közölte a karibi szigetország egészségügyi minisztériuma szerdán. A minisztériumi közlemény szerint a vírust egy venezuelai orvostanhallgató hurcolta be Kubába. A 28 éves nő február 21-én érkezett Venezuelából a szigetországba, egy nappal később pedig már kiütései lettek és belázasodott – írja az MTI.

A megbetegedés tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a vörös – de nem viszkető és nem is váladékozó – szem, valamint a piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban pedig az izom- és ízületi fájdalom.

A megbetegedett nőt kórházba vitték, karanténban figyelik meg. Kubai médiaforrások szerint a nő férje és sógora is zikalázban szenved, ők fertőzhették meg a kórt behurcoló nőt még a hazájában. Az orvostanhallgató kollégiumában élőket is megfigyelés alatt tartják a járványügyi hatóságok, egyelőre másnál nem diagnosztizálták a vírus jelenlétét.

A gyanú szerint a zikavírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, de ezt egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel a fejét az őslakosok körében.

Rovatok