Index Vakbarát Hírportál

Először adott májat HIV-fertőzött

2016. április 27., szerda 09:22

A Genfi Egyetemi Klinika (HUG) orvosai végeztek a világon először májátültetést két HIV-vírussal fertőzött ember között – írja az MTI. A klinika szerint a műtét után fél évvel a szervet befogadó páciens jó állapotban van, tíz kilogrammot hízott, visszanyerte életkedvét. „A transzplantáció nélkül talán már nem lennék itt” – fogalmazott a páciens, a szervátültetésről tartott genfi sajtótájékoztatón. A szerv egy 75 éves, HIV-fertőzött férfitől származott, aki agyvérzésben hunyt el.

Az orvosi világpremier azért volt lehetséges, mert a svájci törvények 2007 óta engedélyezik, hogy az AIDS-betegség kórokozójával fertőzöttek szerveket adományozhassanak szintén HIV-fertőzötteknek.

„Reméljük, hogy Svájc ezzel megnyitja az utat mások előtt is” – mondta Thierry Berney, a HUG transzplantációs részlegének vezetője. Elmondása szerint az új lehetőség jelentős hatással lehet a HIV-fertőzöttséggel élő emberek közösségére. A szervadományozók körének bővülésével csökken a szervre várók listája.

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatói az elmúlt hónapban jelentették be, hogy március 15-én ők végeztek el a világon először szervátültetést HIV-fertőzöttek között. A svájci orvosok azonban csaknem fél évvel megelőzték őket, ám csak most hozták nyilvánosságra a műtétet, amelyről tanulmányt is tettek közzé az American Journal of Transplantation című folyóiratban.

Rovatok