Index Vakbarát Hírportál

A kamasz fiúk teste gyorsabban nő, mint az agyuk

2016. május 23., hétfő 14:08

A fiatal fiúk mozgása a kamaszodás idején esetlenebbé, ügyetlenebbé válik, mint korábban volt. Egy új tanulmány szerint ennek az lehet az oka, hogy a fiúk teste gyorsabban nő, mint ahogy az agyuk ehhez képes lenne alkalmazkodni.

A Biomedical Engineering Online-on megjelent tanulmány szerint a test gyors növekedése miatt az agy nehezen tud lépést tartani a változásokkal. Azok a fiúk, akiknek a növekedése egyenletesebb, általában összehangoltabban mozognak, mint a gyorsan növekvő társaik.

A tanulmányhoz összesen 88 tizenöt éves fiút vizsgáltak meg. Az alanyokat két csoportra osztották: az egyikbe tartoztak azok, akik a tanulmány ideje alatt több mint 3 centimétert nőttek, a másikba azok, akik csak 1 centimétert, vagy annál kevesebbet. A fiúk járását a tanulmány előtt és után a lábukra csatolt érzékelőkkel elemezték. Járkálás közben fejszámolást is kellett végezniük, hogy a kognitív funkcióikat is vizsgálhassák.

Az eredmények szerint azok,

akik gyorsabban nőttek, azoknak nem volt annyira összehangolt a mozgása, és a járásuk is szabálytalanabb volt, mint a lassan növő társaiké.

Maria Cristian Bisi, a tanulmány vezető szerzője szerint a hirtelen magasságnövekedés megakadályozza, hogy a test bejáratott motorikus funkciói, mint a járás, megfelelően működjenek. A motorikus funkciók működése ugyanis a test méreteitől is függ. A hirtelen növekedéshez a szervezet nem tud elég gyorsan alkalmazkodni; ezért járnak olyan furán a serdülő fiúk.

A tanulmány megállapításai nemcsak ezért lehetnek fontosak, hanem azért is, mert a motorikus funkciók fejlődésének megértése alapvető fontosságú lehet az olyan terápiáknál, ahol a pácienseket kognitív vagy fizikai sérüléssel kezelik.

Rovatok