Index Vakbarát Hírportál

Kamuadatokkal engedtek a román piacra veszélyes gyógyszereket

2016. június 1., szerda 09:04

Fiktív klinikai tesztek miatt indítottak vizsgálatot Romániában az ügyészek 26 orvos ellen – közölte kedden a román legfőbb ügyészség.  Az érintett orvosok rendelőit átkutatták. A vizsgálat azért indult, mert a gyanú szerint orvosok fiktív klinikai teszteket végeztek betegek adatainak felhasználásával, és olyan gyógyszereket engedélyeztek forgalmazni a román piacon, amelyek valós ellenőrzés nélkül veszélyeztethetik a lakosság egészségét – olvasható a vádhatóság közleményében.

Az ügyben öt gyógyszerforgalmazó cég ellen is vizsgálódnak, amelyek pénzzel ösztönözték az orvosokat, hogy törvénytelenül engedélyezzenek bizonyos orvosságokat – írja az MTI.

Az ügyészek szerint például az aradi pszichiátria egyik orvosa, aki egyetemi tanár is, úgy tett szert betegek adataira, hogy csúszópénzért beutaltatta őket papíron, ezek a személyek pedig az orvos által kibocsátott papír alapján betegnyugdíjaztathatták magukat.

Később az orvosok ezeknek a csak papíron szereplő pácienseknek az adatait felhasználták a klinikai tesztekhez, amelyeket valójában nem végeztek el. Az orvosok annak függvényében kaptak pénzt a gyógyszergyártó cégektől, hogy hány betegen próbálták ki az új gyógyszereket. Az orvosok a csak papíron vagy a ténylegesen beutalt betegek adatait az ő tudtuk nélkül használták fel.

Hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség hetvenhét onkológus szakorvos ellen indított bűnvádi eljárást, akiknek egy gyógyszerforgalmazó cég indiai üdülést szervezett, hogy a betegeiknek a cég által forgalmazott orvosságokat írják fel. Az elmúlt hetekben a bukaresti hatóságok több korrupcióval kapcsolatos vizsgálatot indítottak az egészségügyben, miután kiderült, hogy számos romániai kórházakban hamisított fertőtlenítőszereket használtak. A botrány következtében lemondott az egészségügyi miniszter.

Rovatok