Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyakoribb az elhízás okozta májbetegség

2016. július 11., hétfő 09:10

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években. A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét – fogalmaz Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója a központ közleményében.

A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés. Többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek, mint a súlyvesztés, fáradtság, gyengeség, amikor már előrehaladott a betegség. A máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

A nemzetközi tendenciák is ezt mutatják és Magyarországon is egyre több az ilyen beteg, itthon a májrákos esetek több mint 56 százalékát mát nem a hepatitis okozza. De a betegség kialakulásának okai még nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek szintje, gyakran társul hozzá diabétesz. Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is. A NASH gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet, a férfiaknál és a nőknél nagyjából azonos arányban fordul elő.

Rovatok