Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg a század végére lenyomna minden betegséget

2016. szeptember 22., csütörtök 12:20

A következő tíz évben hárommilliárd dollárral (821 milliárd forinttal) támogatja az alapkutatást Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, hogy a 21. század végére fel lehessen számolni a betegségeket a világon – írja az MTI. A Facebook-vezér és felesége szerint

az a cél, hogy meggyógyítsunk, megelőzzünk és kezelni tudjunk minden betegséget a következő nyolcvan évben

Azt azért ők is elismerik, hogy ez elsőre talán őrültségnek tűnhet, de szerintük annak tükrében, hogy a múlt században mekkorát lépett előre a tudomány és a gyógyítás, ezen az úton haladva az évszázad végére elérhetőnek tűnik ez a cél.

"Jelenleg csupán négy betegségcsoport okozza a legtöbb halálozást: a rák, a szívbetegségek, a fertőző betegségek és az idegrendszeri betegségek. A megfelelő technológiával mindegyiknél előrehaladást érhetünk el a gyógyításukban" – írta Zuckerberg, hol máshol, mint Facebookon.

Zuck fizet, bárki használhatja

A Chan Zuckerberg Initiative (CZI) nevű filantróp szervezet 2015 decemberében, a Zuckerberg házaspár kislányának születése alkalmából kezdte meg a működését. A szervezet új programja, a Chan Zuckerberg Science (CZS) tudóscsoportokat és mérnököket mozgósít, hogy olyan új eszközöket hozzanak létre, amelyek elősegíthetik az orvosi alapkutatásokat. A CZS vezetőjévé Cori Bragmann neurobiológust nevezték ki, aki hangsúlyozta, hogy a szervezet által támogatott kutatások eredményei minden orvosnak és kutatónak elérhetők lesznek.

A projekt nem bizonyos betegségek meggyógyítására helyezi a hangsúlyt, hanem az alapkutatást támogatja. Egy olyan sejtatlaszt akarnak például létrehozni, amely a test minden sejtjét feltérképezi, ugyanis ez segíthet a kutatóknak különböző típusú gyógyszerek megalkotásában. A programban 600 millió dollár (164 milliárd forint) jut egy új San Franciscó-i kutatóközpont, a Biohub alapítására, ahol a Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) tudósai dolgoznak majd.

Rovatok