Index Vakbarát Hírportál

Univerzális vakcina készül az influenza ellen

2016. október 10., hétfő 16:47

Egy kutatócsoport nagy előrelépést tett az univerzális influenzavakcina kifejlesztésében. A módszerük az influenzavírusnak azt a részét támadja, ami az összes törzsben megtalálható.

Az emberiség állandóan versenyfutásban volt az influenzavírussal szemben, és nem mindig sikerült nyerniük. A téli hideg közeledtével egyre többen oltatják be magukat, hogy egy kis kellemetlenség árán megvédjék magukat egy potenciálisan halálos betegségtől. A vírus azonban minden évben mutálódik, és az egyik törzs ellen használható védőoltások semmit sem fognak érni egy másikhoz tartozóval szemben.

A Lancaster Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina erre is megoldást nyújthat, mivel nem egy vírustörzset céloznak, hanem az epitópokat – azokat a rövid fragmentumokat, amik az összes vírustörzsben megtalálhatók.

Az influenzának három típusa van:

  1. A típusú influenza: a legveszélyesebb típus. Emberek és állatok is hordozhatják - például madarak, sertések vagy lovak.
  2. B típusú influenza: csak emberről emberre terjed, kevésbé veszélyes, és nem okoz járványokat.
  3. C típusú influenza: ez a legkevésbé veszélyes mind közül.

A szakértők már korábban is gondoltak rá, hogy az epitópok megcélzásával fejlesszenek univerzális, mindhárom típus ellen védelmet nyújtó vakcinát, de a gyártása csak a gyógyszerkutatás és a számítástudomány mostani fejlettsége mellett vált megvalósíthatóvá. Dr. Derek Gatherer, a Lancaster Egyetem kutatója szerint számítógépekkel könnyebben megtervezhetők a vakcinák összetevői, és ez szélesebb, hosszabb távú védelmet nyújt a betegséggel szemben.

Az Aston Egyetemmel és a madridi Complutense-szel együttműködve dr. Gatherer kétféle vakcinát tervezett: az egyik az Amerikában terjedő influenzatípusok 95 százaléka ellen hatásos, a másik a globálisan elterjedt influenzavírusok 88 százalékától védhet meg. A számítógéppel tervezett védőoltás egyelőre csak tervként létezik, de a kutatók már gyógyszeripari partnert keresnek, hogy szintetizálhassák a molekulát és megkezdhessék a klinikai vizsgálatokat.

Rovatok