Index Vakbarát Hírportál

A passzív dohányosnál is nagyobb az agyvérzés veszélye

2016. október 24., hétfő 13:43

Az agyvérzés kockázata nemcsak magára a dohányosra,  hanem a vele egy háztartásban élőkre nézve is nagyobb, akik ugyanazt a levegőt lélegzik be – állapította meg egy új amerikai tanulmány. A kutatók azt találták, hogy azok, akik agyvérzésen estek át, de sosem cigiztek, majdnem 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a passzív dohányzás ártalmainak, mint azok, akiknek nem volt agyvérzésük – írja az MTI.

Könnyebben kapnak agyvérzést

A kutatócsoport majdnem 28 ezer, 18 év fölötti ember adatait tanulmányozta, ők sosem dohányoztak. A felmérésre, melyben részt vettek, 1988 és 1994 között, majd 1999 és 2012 között jelentkeztek. Arra a kérdésre kellett többek között választ adniuk, hogy a lakásban, ahol élnek, cigarettázik, szivarozik vagy pipázik-e valaki. Megmérték, mennyi füstnek voltak kitéve a válaszadók, a vérvizsgálatkor a nikotin egyik bomlástermékének koncentrációját kutatták. Figyelembe vettek más tényezőket is, amelyek befolyásolhatják az agyvérzés vagy a passzív dohányzás kockázatát, így a származást, a nemet, az iskolázottságot és a jövedelmet is.

A mások dohányfüstjének leginkább kitett résztvevők afroamerikai férfiak voltak, akik sok alkoholt fogyasztottak, volt már szívrohamuk és szegénységben éltek. Az 1999 és 2012 között toborzott, nagy mennyiségű füstnek kitett résztvevők között 46 százalékkal volt valószínűbb, hogy agyvérzésen estek át, mint azok között, akik alig vagy nem lélegeztek be dohányfüstöt. A korábban, 1988 és 1994 között felkért résztvevőknél nem tudták kimutatni ezt az összefüggést, a kutatók szerint ezt az eltérést tovább kell vizsgálni.

Korábban is halnak

A tanulmány másik fő megállapítása, hogy az agyvérzésen átesett passzív dohányosok kétszer olyan nagy valószínűséggel halnak korai halált bármely más okból, mint azok, akik nem voltak kénytelenek füstöt belélegezni.

A passzív dohányzás mindenkit veszélyeztet, ám akiknek szélütésük volt, azoknak különös gonddal kell védekezni a füsttel szemben

– mondta a kutatás vezetője, Michelle Lin, a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársa, a Stroke című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Lin szerint régóta ismert, hogy a cigaretta növeli az agyvérzés kockázatát, a passzív dohányzás és e kockázat összefüggéséről azonban keveset tudni. Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint az ország nem dohányzó lakosainak negyede (58 millió ember) még mindig kénytelen cigarettafüstöt szívni.

Rovatok