Index Vakbarát Hírportál

A lakosság 7 százaléka depressziós

2016. november 28., hétfő 08:52

Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 csatornán vasárnap azt nyilatkozta, hogy a depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti. A betegség előfordulási esélye az átlagnál két és félszer magasabb a fogamzóképes korú nők körében – írja az MTI.

A depresszió tavasszal gyakoribb, de a téli depresszió az érintetteknél rendre előkerül minden télen. A karácsonyi egyedüllét például nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót.

Rihmer megjegyezte: a depresszió jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet vagy elkeseredettség. A betegség az esetek 50 százalékában spontán alakul ki, a másik 50 százalékban külső események váltják ki.

A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb. Ez részben hormonális és biológiai okokra, illetve a nőket érő nagyobb pszichoszociális terhelésre vezethető vissza. A depressziós betegek nagy része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, de 20-25 százalékuknál a betegség krónikussá válik, és terápia nélkül nem gyógyulnak meg.

A végleges gyógyuláshoz fontos a gyógyszeres és pszichoterápia pontos követése – mondta Rihmer. Sokszor gondot okoz, hogy a betegek nagy része abbahagyja a gyógyszerek szedését, ha jobban lesz. Rihmer szerint fontos a betegsegítő programok kidolgozása, amikkel a gyógyult betegeket is benntarthatók a terápiában. Az igazi gyógyulás ugyanis csak hosszú távon érhető el.

Rovatok