Index Vakbarát Hírportál

Számítógép: Tudom, mikor fogsz meghalni

2017. január 17., kedd 11:26

Egy tudóscsoport szerint a mesterséges intelligenciát arra is használni lehetne, hogy megjósolják, mikor fog meghalni egy szívbeteg. A kutatók által fejlesztett szoftver vérmintákat és szívverés-ritmusokat elemezve meg tudja jósolni, hogy mikor áll le a szív működése.

A brit Medical Research Council kutatói szerint a technológia nemcsak a betegek ijesztgetésére jó: a segítségével megállapítható lenne, hogy a betegnek szüksége van-e hatásosabb kezelésre.

A Radiology folyóiratban megjelent tanulmányban a szakértők részletezték, hogy milyen eredményekre jutottak a pulmonális hipertenziótól szenvedő betegekkel. 

Pulmonális micsodával?

pulmonális artériás hipertenzió (PAH) egy viszonylag ritka betegség, melynek hatására a tüdő érellenállása megnő, így a kisvérköri keringés nyomása is megnő. A tüdőben ezért csökken a véráramlás, a testszövetek kevesebb oxigént kapnak. A tünetek: fáradtság, légszomj, csökkenő teljesítőképesség.

Ha nem kezelik megfelelően, a betegség életveszélyes szívelégtelenség kialakulásához vezethet. A betegség hatására a tüdőben fellépő magas vérnyomás károsíthatja a szívet. A páciensek egyharmada meghal a diagnózistól számított öt éven belül. A betegség kezelhető – vannak gyógyszerek, injekciók, és a tüdőtranszplantáció is segíthet –, de az orvosoknak tudniuk kell, hogy a páciensnek mennyi ideje lehet hátra, hogy a megfelelő kezelést választhassák.

A kutatók által fejlesztett szoftverbe betáplálták 256 páciens MRI-felvételeit, kardiológiai adatait és vérteszteredményeit. Az algoritmus minden szívverésnél harmincezer különböző pont mozgását azonosította. Az adatokat összevetették nyolc év egészségügyi nyilvántartásával, így a gép megtanulhatta, hogy a páciens halálához közeledve milyen élettani anomáliák lépnek föl.

A mintafelismerés már olyan jól megy a gépnek, hogy a szoftver öt évvel előre megjósolhatja egy beteg halálát. A mesterséges intelligencia az esetek 80 százalékában eltalálta, hogy ki hal meg egy éven belül a betegek közül. Az orvosok találati aránya ennél rosszabb volt – 60 százalékos.

A kutatók szerint a mesterséges intelligenciát más területeken is használni lehetne  például annak a meghatározására, hogy egy páciensnek szüksége van-e pacemakerre. Mielőtt azonban mindenki számára elérhetővé tennék a szoftvert, a módszertant más betegekkel, más betegségekkel és más kórházakban is tesztelni szeretnék.

Rovatok