Index Vakbarát Hírportál

Napi tíz adag zöldség és gyümölcs milliókat menthetne meg

2017. február 23., csütörtök 18:57

Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg – írja az MTI egy brit tanulmányra hivatkozva.

Az Imperial College London kutatói megállapították, hogy mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát. Tanulmányukat az International Journal of Epidemiology szaklap közölte.

A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták. Ezekben összesen kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

A szakértői elemzés alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember. Egy adag alatt 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek; ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte, vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó.

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.

Napi 200 gramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával

de napi 800 gramm zöldség és gyümölcs bevitele

Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat.

Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője szerint kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet és a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését – valószínűleg a bennük található tápanyagok révén. Sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is.

A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében.

Rovatok