Index Vakbarát Hírportál

Kivágták egy egér sejtjeiből a HIV-vírust

2017. május 4., csütörtök 12:25

Fontos áttörést értek el az AIDS megfékezésében a CRISPR/Cas9 nevű technológiával. A módszerrel sikerült kivágni a HIV-vírust egerek sejtjeiből. Hogy megértsük, mit jelent ez, először nézzük meg, mi is az az CRISPR/Cas9.

Korábbi cikkünkben már leírtuk, hogy ez egy génszerkesztő módszer, az eljárással a kutatók célzottan, pontosan és minden eddiginél rugalmasabban szerkeszthetik a DNS-t. Ez azt jelenti, hogy kivághatók a nem kívánt darabkák, esetleg ezek ki is cserélhetők más szegmensekkel. Tudományos svájci bicskaként is emlegetik éppen a pontossága miatt.

Ezzel az eljárással vágták ki az egerek sejtjeiből a HIV-1 DNS-t, egyben meg is akadályozták a továbbterjedését. A mostani kutatás eredménye a Molecular Therapy szaklapban jelent meg, a csapatnak elsőként sikerült a CRISPR/Cas9 eljárást ilyen célra használni. Elég volt egy kezelés, és az állat sejtjeiből és szöveteiből a fertőzés minden nyomát eltüntették.

Az eredmények ellenére korai lenne még azt állítani, hogy ez egy végleges megoldás lenne a HIV-vírus ellen. A kutatóknak még nagyon sok vizsgálatot kell elvégezniük ahhoz, hogy embereken is kipróbálhassák a jövőben a módszert.

Rovatok