Index Vakbarát Hírportál

Selyemhernyóval gyógyítanák a dobhártyát

2017. május 30., kedd 09:31

Ausztrál kutatók selyemhernyók selymével gyógyítanának sérült dobhártyát – írja az MTI.

A melbourne-i és perth-i kutatókból álló csoport a selyemhernyó selyemfonalából hozott létre apró dobhártya-implantátumot. A kontaktlencséhez hasonlító eszköz elősegíti a sérült dobhártya gyógyulását és javítja a betegek hallását.

A kutatást vezető Marcus Atlas, az Ausztrál Fültudományi Intézet munkatársa kollégáival alkotta meg azt az apró, ClearDrum nevű selyemimplantátumot, amin a páciens saját sejtjei fejlődnek, begyógyítva a dobhártya sérülését. Az implantátum elkészítéséhez a selyemfonálból kiválasztották a szericint, a selyemfonál természetes proteinjét. A szericin hevítésével folyékony anyag jött létre; ebből készült az implantátum.

Sandra Bellekom, az intézet vezetője szerint ez az első olyan implantátum, ami sikeresen vette át a dobhártya szerepét:

Tulajdonképpen azt fedeztük fel, hogy a keratinocita sejtek szeretnek gyarapodni és vándorolni ezen az implantátumon, ami elősegíti a gyógyulási folyamatot.

Az implantátumot – amelynek már tervezik a klinikai tesztjét – egy műtéttel helyezik a sérült dobhártya alá, biztosítva az új szövet fejlődését. A dobhártyán támadt kisebb lyukak kezelésére használt implantátumok a gyógyulás után felszívódnak, de egy nagyobb méretű sérülés kezelésénél az implantátum meghatározatlan ideig bent marad.

Bellekom szerint az új implantátum segítségével krónikus középfülgyulladásban szenvedő betegeket, és kisebb vagy nagyobb, komplikált dobhártyasérüléseket is lehet majd kezelni.

Rovatok