Index Vakbarát Hírportál

A csecsemő szoptatása az anyának is jót tesz

2017. június 26., hétfő 16:49

Egy új tanulmány szerint nemcsak a csecsemő egészségét védi az anyatej, de az anya szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát is csökkentheti a szoptatás – írja az MTI.

Az Oxfordi Egyetem, a Kínai Orvostudományi Akadémia és a Pekingi Egyetem 300 ezer, 30 és 79 év közötti nő adatait tanulmányozta. Az adatbázis részletes információkat tartalmazott az életmódról és a terhességekről, szülésekről is.

Az eredmények szerint azoknál az anyáknál, akik szoptatták a gyerekeiket, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 10 százalékkal kisebb kockázatát mérték azokhoz képest, akik nem szoptattak. Minél hosszabb ideig szoptattak az anyák, annál jobban csökkent a kockázat.

A tanulmány eredményei összhangban állnak a Egészségügyi Világszervezet ajánlásával, amely szerint az élet első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kellene táplálni a csecsemőket.

– írta közleményében Zhengming Chen, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.

Korábbi tanulmányok már rávilágítottak a szoptatás rövid távú anyai előnyeire: a terhesség utáni koleszterin- és vércukorszint, valamint a vérnyomás csökkentésére. A hosszú távú előnyök viszont nem voltak egyértelműek.

Sanne Peters, az Oxfordi Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint az oksági kapcsolatot nem állapították meg, a szoptatás anyai előnyei az anyagcsere terhesség utáni gyorsabb helyreállásával függhetnek össze.

Rovatok