Index Vakbarát Hírportál

Minden ötödik magyar kisiskolás még mindig túlsúlyos vagy elhízott

2017. október 12., csütörtök 08:55

Magyarország jó úton jár a gyermekkori elhízás megelőzésében, hiszen 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya, de minden ötödik magyar kisiskolás még mindig túlsúlyos vagy elhízott  – írja az MTI az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye alapján, amelyet az elhízás szerdai világnapja alkalmából adtak ki.

A közleményben ismertetik egy 31,5 millió 5-19 éves gyerek adatai alapján végzett új vizsgálat eredményeit, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Imperial College London kutatói vezettek, és a Lancet szaklapban jelent meg. A vizsgálatban az OGYÉI munkatársai is részt vettek. Az eredmények szerint

Magyarországon a 6-8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott,

ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány. (A túlsúlyosság az enyhébb, az elhízottság a súlyosabb kórkép.)

Ezzel Magyarország az erről szóló 200-as világlistán – amelynek élén a legrosszabb helyzetben lévő ország áll – a túlsúlyos lányok viszonylatában a 99., az elhízott lányok arányát illetően a 85. helyen áll. A fiúknál az 50. és az 54. helyen állunk.

Ezek jobb eredmények, mint amilyeneket Németország, Franciaország vagy Belgium ért el. Az OGYÉI közleménye szerint ez annak köszönhető, hogy míg sok országban gyakoribb a gyermekkori elhízás, Magyarországon 2010 óta nem változott. Az intézet közleménye szerint ennek hátterében valószínűleg az olyan beavatkozások állnak, mint a mindennapos testnevelés bevezetése, a csipszadó hatálya alá tartozó termékek kitiltása az iskolákból, vagy az iskolai ingyengyümölcs-program.

Ugyanakkor ez a 20 százalékos arány még mindig nagyon magas, minden ötödik kisiskolás gyerek túlsúlyos vagy elhízott. A vizsgálat szerint a gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulása nagy régiós eltéréseket mutat Magyarországon: a legtöbb túlsúlyos és elhízott gyerek Dél-Dunántúlon (27,2 százalék), míg a legkevesebb Közép-Magyarországon (18,1 százalék) él. A régiós különbség markánsabb a fiúknál, mint a lányoknál.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a megelőzés nagyon fontos, hiszen az elhízás már gyermekkorban is növeli több krónikus megbetegedés kockázatát, köztük a cukorbetegségét, az asztmáét, a magas vérnyomásét, vagy a depresszióét. A szülők és a pedagógusok támogatása, együttműködése nélkülözhetetlen a megelőzéshez – tették hozzá.

Rovatok