Index Vakbarát Hírportál

Egy skót nő képes kiszagolni a Parkinson-kórt

2017. december 19., kedd 17:55

A Parkinson-kór kiszűrésének lehetőségét ígéri a Manchesteri Egyetem és az Edinburghi Egyetem kutatóinak közös munkája: a szakemberek annak a jellegzetes szagnak az okát keresik, amelyre egy skóciai asszony hívta fel a figyelmüket, aki először a saját férjénél szagolta ki a betegséget – írta az MTI a BBC nyomán.

A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat. Nagy-Britanniában a becslések szerint nagyjából minden ötszázadik embert érinti a betegség.

Bár megfelelő kezelésekkel enyhíthetők a tünetei, a Parkinson-kórnak jelenleg nincs gyógymódja – egy ígéretes gyógyszerről augusztusban írtunk – és a diagnosztizálása is csak a tünetek megfigyelésén alapul. A közép-skóciai Perthben élő Joy Milne szokatlan képessége azonban változást hozhat a betegség kiszűrésében.

Joy férjénél, Lesnél 45 éves korában diagnosztizáltak Parkinson-kórt. Az asszony viszont már jó egy évtizeddel korábban szokatlan pézsmaillatot kezdett érezni a férje körül.

Nagyon viharos időket éltünk, amikor a férjem 34-35 éves volt, és mondogattam neki, hogy nem zuhanyoztál, nem mostad meg a fogad rendesen

– idézte fel Joy. "Ez egy teljesen új szag volt és fogalmam sem volt, hogy mi ez. Állandóan mondogattam neki, ami viszont felzaklatta őt, ezért inkább csendben maradtam."

A nyugdíjas ápoló csak akkor kapcsolta össze a szokatlan szagot a betegséggel, amikor ugyanilyen illatú emberekkel találkozott a Parkinson's UK jótékonysági szervezeten keresztül. Joy férje 2015-ben meghalt. Az asszony megígérte neki, hogy utánajár különleges képességének, illetve hogy miként tudna vele másokon segíteni.

A tudomány is igazolta

Joy kutatókkal is megosztotta a felfedezését egy konferencián, majd az Edinburghi Egyetemen dolgozó Tilo Kunath egy sor teszttel megerősítette, hogy az asszony valóban képes kiszagolni a betegséget.

Az asszonynak 12 jelöletlen pólót kellett megszagolnia, amelyek közül hatot korábban Parkinson-kóros páciensek, hatot egészséges önkéntesek viseltek. Joy sikerrel azonosította mind a hat páciens pólóját, ugyanakkor a kontrollcsoport egyik tagjának a felsőjén is megérezte a jellegzetes szagot. Három hónappal később megtudta, hogy a pólós tesztet követően Parkinson-kórt diagnosztizáltak ennél a személynél.

Kunath a Manchesteri Egyetemen dolgozó Perdita Barrannal együtt látott hozzá azoknak a molekuláknak az izolálásához, amelyek a Joy által érzett szagért felelősek. Barran és csapata Parkinson-kóros páciensektől és egy kontrollcsoport tagjaitól gyűjtött be mintákat, hogy olyan molekuláris sajátosságokat keressen, amelyek esetleg csak a betegeknél mutathatók ki.

A kutatók a molekulák izolálására és tömegének nagypontosságú meghatározására alkalmas eszköz, a tömegspektrométer segítségével elemezték a mintákat, és az első eredmények tíz olyan molekulát mutattak, amelyek csak a Parkinson-kóros páciensekre jellemzőek, és a jelek szerint a betegek bőrén koncentrálódnak.

Rovatok