Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a hazai csecsemőhalandóság

2018. február 16., péntek 15:33

Egy pénteken kezdődő nemzetközi konferencia szervezői szerint  2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon. A IV. Global Summit for Preemies konferencián 22 ország szakemberei vesznek részt. Az eseményt a Melletted a Helyem Egyesület és a Magyar Perinatológiai Társaság szervezte.

A szervezők a hivatalos közleményben leírták, hogy az elmúlt évtizedben minden egészségügyi mutató közül az újszülöttek gyógyításában sikerült elérni a legnagyobb fejlődést Magyarországon. Magyarországon minden tizedik gyerek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. Az új műszerek, a koraszülöttek kórházi időszakban biztosított fájdalom- és stresszmentessége, illetve a szülők bevonása a gyógyító csapatba garantálja a koraszülöttek sikeres gyógyítását.

Szabó Miklós, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke, a Melletted a Helyem Egyesület alapító tagja a konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy meg kell vitatni a feladatokat és célkitűzéseket; tájékozódni kell a várható nehézségekről; és sikeres programok példáival, illetve tapasztalatcserével kell segíteni egymásnak.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az a cél, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és ha a vártnál korábban érkezik, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget. Novák levelében arról írt, hogy egy új program – A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése – olyan utógondozási irányelvet írna elő, ami figyelembe venné, hogy milyen életkorban milyen szakembernek kell látnia a gyermeket; hogy milyen gyakorisággal és milyen vizsgálatot kell elvégezni; és hogy a gyerek milyen fejlesztő és terápiás ellátást kapjon.

Nádor Csaba neonatológus főorvos, az MH Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrumának vezetője szerint a koraszülött-ellátás filozófiája mélyrehatóan megváltozott. A szakembereknek új készségeket kell tanulniuk, és új gyakorlatokat kell kidolgozniuk, amik gyakran ellentmondanak a hagyományos orvosi paradigmáknak. A profi mentalitás és szerep elterjesztéséhez további széleskörű szakmai és társadalmi összefogásra van szükség.

A konferencia első felében a koraszülöttek kórházi időszak utáni speciális igényeiről tartanak előadásokat, több jelentős hazai projektet mutatva be. A második felében a koraszülöttek és szüleik igényeiről és sikeres kórházi programokról számolnak be a külföldi és hazai előadók.

(MTI)

Rovatok