Index Vakbarát Hírportál

Az elhízás rontja az ízlelést

2018. március 21., szerda 14:23

A Cornell Egyetem kutatócsoportja egérkísérletekkel igazolta, hogy az elhízás rontja az ízlelést. A kutatók szerint ez az eredmény új irányt adhat az elhízottság kezelésének.

Robin Dano élelmiszerkutató és társai az ízlelőbimbókat vizsgálták a Cornell Egyetem laboratóriumában. A nyelven elhelyezkedő sejtcsoportok érzékelik az öt megkülönböztetett ízfélét: az édeset, a savanyút, a sósat, a keserűt, és az ötödik íznek nevezett umamit.

A kutatók először magas kalóriatartalmú ételekkel felhizlalták az egereket, majd megszámlálták az ízlelőbimbókat az állatok nyelvének egy olyan részén, ahol rendszerint sok van belőlük.

A meghízott egereknek 25 százalékkal kevesebb ízlelőbimbója volt, mint a normális étrenden lévő sovány egereknek

– ismertették az eredményt a PLOS Biology szaklapban.

Az ízlelőbimbók sejtjei folyamatosan reprodukálódnak; a sejtek élettartama nagyjából tíz nap. A teljes sejtállomány nagyjából négy hét alatt cserélődik ki. Az elhízott egereknél a ciklus mindkét része sérült: a normális sejtpusztulás felgyorsult, az utánpótlás visszaesett.

A kutatók kizárták, hogy ezt a hizlaló étel okozta volna. Az elhízásnak genetikailag ellenálló egerek hiába ették a hizlaló ételt, nem károsodott az ízlelésük. Ekkor egy másik okot kezdtek vizsgálni: a szervezetben kialakult krónikus gyulladás lehetőségét. TNF-alfa molekulákat injekcióztak a sovány egerek nyelvébe; ennek hatására gyorsabban haltak el az ízlelőbimbóik sejtjei.

John Morton, a Stanford Egyetem sebésze szerint a tanulmány az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatra világít rá. Morton nem vett részt a mostani kutatásban, de évekkel ezelőtt saját pácienseivel végzett egy kutatást, amelyben gyomorszűkítő műtét előtt és után tesztelte ízérzékelésüket. Eredményei szerint a súlycsökkenés után a páciensek jobban érezték az ízeket.

Morton épp ezért a tudatos táplálkozás híve: azt javasolja, hogy az étel látványát és illatát is élvezzük ki, és nagyon alaposan rágjuk meg a falatot lenyelés előtt, mert

„nem csak az étel mennyisége okozhat elégedettséget”.

(MTI)

(Borítókép:  Justin Sullivan / Getty Images Hungary)

Rovatok