Index Vakbarát Hírportál

Öregedést irányító fehérjéket találtak magyar kutatók

2018. március 21., szerda 09:49

Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel, írja a Magyar Nemzet szerdai száma. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban. 

Vellai Tibor, az ELTE genetika tanszékének vezetője elmondta: a fehérje-adatbázisokban 21 ezer szempont szerint jellemezhetők az emberi fehérjék. Ezt betáplálták a kutatócsoport gépi tanulási algoritmusába. Mivel sok fehérjéről tudni lehet, hogy szerepet játszik az öregedésben, ezeket alapul véve a program kiválasztott 36 olyan fehérjejellemzőt, amik alapján eldönthető egy fehérjéről, hogy kapcsolatban áll-e az öregedési folyamattal. A következő lépésben kísérletesen kell bebizonyítani a fehérje e szerepét.  

A tanszékvezető szerint sok olyan humán fehérje van a listán, amelyekről korábban senki nem tudta, hogy közük lehet az öregedéshez. Ezek potenciális új, öregedéssel kapcsolatban álló humán fehérjék.

Ez az új matematikai elemzés, amely fél év alatt zajlott le, hosszú évek laboratóriumi küszködésétől szabadított meg minket, és segítségével pontosan megjósolható, hogy mely fehérjék szerepét érdemes kísérletesen is ellenőrizni.

(Magyar Nemzet | MTI)

Rovatok