Index Vakbarát Hírportál

Ismét arcátültetést végeztek egy francia férfin

2018. április 19., csütörtök 00:43

Jól van az a 43 éves francia férfi, aki – a világon elsőként – három hónapja átesett második arcátültetésén is. Az első beavatkozás után szövődmények léptek föl, így a műtétet tavaly megismételték. Jérôme Hamon két hónapig élt arc nélkül egy párizsi klinikán, mire az orvosok találtak egy megfelelő donort, és elvégezhették a műtétet.

Ez az első [arcom], amit azonnal elfogadtam. Most tényleg ugyanolyan érzés.

– mondta Hamon a BBC Newsnak.

Hamont 1-es típusú neurofibromatózissal kezelték. A genetikai eredetű betegség miatt a bőrön csomók, úgynevezett neurofibrómák alakulnak ki, amik súlyos bőrpanaszokká, esetenként tumorokká alakulhatnak. A Hamon arcán nőtt tumorok hihetetlenül eltorzították a külsejét.

Az első műtétet 2010-ben végezték el rajta, de 2015-ben megfázott. Az orvos antibiotikumot írt föl neki, ami gyengítette az immunrendszert kordában tartó (immunszupresszív) szer hatékonyságát. Ezt Hamon a szövetkilökődés megelőzése miatt szedte, de ennek az első jelei 2016-ra már láthatók voltak. A Hamon arcán kialakuló nekrózis miatt az orvosok eltávolították az arcát.

Ettől fogva Hamon arc nélkül, vakon, süketen és némán élt a párizsi Georges-Pompidou kórházban, míg januárban meg nem találták a megfelelő donort.

A több órás műtétet ismét Laurent Lantieri professzor vezette, akárcsak Hamon nyolc évvel ezelőtti arcátültetését. Hogy elkerüljék a kilökődést, az orvosok megtisztították a férfi vérét a beavatkozás előtt.

A műtét, úgy tűnik, sikeres volt, bár Hamon új arcbőre még mindig sima és kifejezéstelen. Még szüksége lesz néhány beavatkozásra, de pozitívan nyilatkozott a lábadozásáról.

Borzasztó lenne, ha nem fogadtam volna el ezt az új arcot. Elvégre ez identitáskérdés. De végre megvan, és ez jó – ez vagyok én. 43 éves vagyok, a donor 22 volt, szóval én is újra 22 éves lettem.

Az első franciaországi arcátültetést 2005-ben végezték. Azóta 40 hasonló műtét volt világszerte.

( BBC News )

Rovatok