Index Vakbarát Hírportál

Alkarján növesztettek fület egy amerikai katonának

2018. május 11., péntek 19:22

Shamika Burrage, az amerikai hadsereg közlegénye két éve motorbalesetet szenvedett Texasban. A nő a balesetben elveszítette a bal fülét. Most egy új, szokatlan eljárással kaphat új fület, amivel teljes gyógyulást érhet el – igaz, ehhez a saját alkarján kellett megnövesztenie az új fülét.

Az amerikai hadsereg több plasztikai sebésszel együttműködve dolgozott az új eljáráson. A szükséges porcokat a nő bordáiból vették; ebből alakították ki az új fül körvonalait, amit a nő alkarjának bőre alá varrták, hogy bőr, új idegek és véredények képződjenek rajta. A fül több hónapon át növekedett, míg végül alkalmassá vált arra, hogy visszavarrják a nő fejére.

A hallójárat bezárult, a fül hallás szempontjából fontos részei azonban megmaradtak, így a nő sikeresen visszanyerte hallását. A hadsereg közlése szerint a műtét sikerült, a beteg jól van.

Az amerikai hadsereg most először végzett ilyen jellegű rekonstrukciós műtétet, pedig az eljárás már több mint egy évtizedes: dr. Patrick Byrne, a Johns Hopkins Egyetem oktatója fejlesztette ki. Az operációt végző Owen Johnson maga is Byrne tanítványa volt.

Dr. Johnson azt írta a ma reggeli sms-ében, hogy „kösz, főnök!"

– mondta Byrne a Popular Science-nek.

Burrage azóta visszanyerte a hallását. A hallójárata nem záródott el, a dobhártyája is sértetlen, így csupán a fület kellett a helyes pozícióban visszavarrni. Szerencsére a hallójáratot nem kellett rekonstruálni, mert az nagyon megnehezítette volna a beavatkozást. Burrage-nek még két műtétre lesz szüksége, a teljes rekonstrukcióhoz, de bizakodva várja a fejleményeket.

(Popular Science | MTI)

Rovatok