Index Vakbarát Hírportál

Már a németek sem védik meg a sört

2018. május 18., péntek 09:40

Rárúgta az ajtót Vaterlandra a Götterdammerung; egy berlini fogyasztóvédelmi szervezet beperelt egy német sörfőzdét, amiért a reklámjában azt sugallja, hogy a sör egészséges.

A nyugat-németországi Haerle sörfőzde a reklámban a bekömmlich szót használta, ami azt sugallja, hogy a sör egészséges – érveltek a fogyasztóvédők. A szó magyar fordítása is mutatja, hogy milyen nehéz elválasztani egymástól az egészség és a teljesség fogalmát – és a bekömmlich mindkettőt jelenti. Koccintásnál mi is gyakran mondjuk, hogy egészségedre, ami nem azt jelenti, hogy orvosi értelemben jót fog tenni, hanem hogy érezd magad jobban (teljesebben, egészségesebben) tőle. Az angolban ezt például nem lehet összekeverni, mert ott élesen elkülönül az egészséges (healthy) és a teljes (wholesome).

A szövetségi bíróság jóváhagyta a korábbi ítéletet, miszerint a bekömmlich szót nem lehet olyan élelmiszerfélékkel kapcsolatban használni, aminek az alkoholtartalma meghaladja az 1.2 százalékot. (Kontraszt: Oroszországban 2011-ig az élelmiszerek közé sorolták a 10 százaléknál alacsonyabb alkoholtartalmú szeszféléket.) A bíróság szerint a bekömmlich szót a vásárlók félreérthetik, és egészségesnek, hasznosnak, könnyen emészthetőnek tarthatják a sört – ugyanis a bekömmlich ez utóbbit is jelenti. (Um Kohl bekömmlicher zu machen, gibt man Kümmel hinzu – vagyis: hogy a káposzta jól emészthető legyen, adjunk hozzá köményt.)

Németország valaha a világ legnagyobb sörfőző nemzete volt; az évente megrendezett, különleges sörök fogyasztásáról szóló Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélye. A sörfogyasztás azóta már visszaesett; 1993 óta 17 százalékkal kevesebb sört isznak az országban. A főzdék abban reménykednek, hogy az egy hónap múlva kezdődő focivébé ismét fellendíti a fogyasztást. Nem alaptalanul, egyébként, elvégre a legnagyobb sportesemények reklámszüneteiben mindig egymást érik a sörreklámok.

(Ha forradalmi hevületből sörbojkottot hirdetne, és borfogyasztással tiltakozna a döntés ellen, sajnos elkésett: az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága 2012-ben megtiltotta, hogy a borra használják a jelzőt.)

(Guardian)

Rovatok