Index Vakbarát Hírportál

Rájöttek, mi az összefüggés az elhízás és a vastagbélrák között

2018. július 4., szerda 18:50

Az elhízás és a vastagbélrák közti összefüggés régóta ismert. A Yale kutatói egérkísérletekben megfigyelték, hogy a túlsúly hogyan fokozza a daganat növekedését. A kutatók a Cell Reports friss számában ismertették a megfigyeléseiket. Az eredmények a vastagbélrák ellen lehetséges stratégiáknak is új utat nyithatnak.

A Rachel Perry professzor vezette kutatócsoport olyan egereken tanulmányozta a mechanizmust, amikbe beültették a daganatot vagy a vastagbélrák genetikai modelljét alakították ki bennük. Először megvizsgálták, hogyan hat a rágcsálókra a zsírdús étrend. Ezután kétféle szert adtak nekik: az egyik csoportnak olyat, amelyik zsírt éget a májban, a másiknak a cukorbetegség ellen leggyakrabban felírt, metformin nevű hatóanyagot. Végül megállapították, hogy

a vastagbélrák és az elhízás közötti kapcsolat mögött a magas inzulinszint áll, mert az inzulin fokozza a daganat vércukorfelvételét, és ezzel elősegíti a növekedését.

Azt is felfedezték, hogy mindkét szer csökkentette az inzulinszintet és lassította a daganat növekedését az egerekben.

Ez az első tanulmány, amely bizonyította, hogy az elhízás miatti magas inzulinszint fokozza a daganatnövekedést.

– mondta Perry.

Ahhoz, hogy megállapíthassák, emberekben is így működik-e a mechanizmus, további kísérletekre van szükség, de valószínű, hogy egy inzulincsökkentő kezelés lassíthatja, vagy akár meg is előzheti a vastagbélrák növekedését.

(MTI)

Rovatok