Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrálok egyharmada nem tud rendesen aludni

2018. július 9., hétfő 12:27

Az ausztrálok közel egyharmada küzd úgynevezett social jetlaggel, vagyis szociális időzóna-zavarral, amikor a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus jelentősen eltér egymástól – derült ki az Adelaide-i Egyetem új tanulmányából.

A Sleep Medicine című folyóiratban publikált eredmények szerint az egyetemi felmérés résztvevői 31 százalékánál áll fenn a probléma – írja az MTI. A felmérésben nem vettek részt éjszakai és váltott műszakban dolgozó alkalmazottak.

A tanulmányt vezető Robert Adams szerint a social jetlagtől szenvedő embereknél nagyobb a valószínűsége a komoly betegségek kialakulásának és a munkahelyi elalvásnak. Hajlamosabbak továbbá a késői lefekvésre, a fáradtan ébredésre, illetve arra, hogy betegen menjenek dolgozni és késsenek a munkahelyükről.

Ez azt sugallja, hogy a social jetlaggel küzdő emberek vagy kevésbé tudják felismerni magukon a betegség jeleit, vagy nyomást éreznek, hogy akkor is dolgozzanak, ha nem érzik jól magukat vagy csak nagyon fáradtak. Bárhogy legyen is, ideje figyelembe vennünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha ezek a dolgozók járműveket vezetnek, veszélyes gépeket működtetnek, vagy esetlegesen fertőző betegségeket terjesztenek a munkahelyükön

– mondta a Adams.

A kutató szerint a számítógépek és az okostelefonok az egyik legfőbb okozói az alváshiánynak, mivel a készülékek által kibocsátott kék fény megzavarja az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin képződését, ezért nehezebben alszunk el.

Az ausztrál Sleep Health Foundation nevű szervezet vezetője, Dorothy Bruck szerint a nem megfelelő alvás mára egészségügyi válsághelyzetet okozott. "Ausztrálok milliót érintő probléma a boldog és egészséges élethez szükséges alvásmennyiség hiánya" – mondta.

Rovatok