Index Vakbarát Hírportál

Rózsaszín delfint fotóztak

2009. március 4., szerda 10:07

Lefotóztak egy rózsaszín delfint, amiről két éve már több lap közölt képeket. Az állat fajának albínó változata, de léteznek más delfinek, amelyeknél a rózsaszín árnyalat nem rendellenesség.

A rózsaszín palackorrú delfint Erik Rue hajókapitány fényképezte le a Louisianában található sósvízű Calcasieu-tóban. Rue évek óta tanulmányozza az állatot, 2007 nyarán már néhány hasonló fotója bekerült a médiába. Azóta több turista kimondottan delfinnézőbe ment el a tóhoz, első észlelése óta körülbelül 40-50 alkalommal látták.

A rózsaszín delfin, ami négy normális színű társával úszkál együtt, fajának albínó változata, a szeme is vöröses árnyalatú. Az állat egyébként teljesen egészséges, csak Rue szerint olyan, mintha egy vödör rikító rózsaszín festéket ráöntöttek volna. Az albínó emlősök általában érzékenyek a napfényre, de a delfint nem zavarja a fény, bár általában kicsit mélyebben úszik, mint társai.

Bár valószínűleg a tó delfinje az egyetlen rózsaszín palackorrú delfin a világon, más delfinfajoknál egyáltalán nem szokatlan a jelenség. A keleti púposdelfin egy kizárólag Kínában élő alfaja is rózsaszín, legfeljebb kétezer él már csak belőle. Az amazonasi folyami delfin is rózsaszínes árnyalatú, bár ő is, és a keleti púposdelfin is halványabb, mint a lefotózott albínó állat.

Rovatok