Index Vakbarát Hírportál

Az északi sarkvidéken ragadt egy brit expedíció

2009. május 6., szerda 10:10 | aznap frissítve

Másfél hetes késés után sikerült az utánpótlást szállító repülőgépnek elérni azt a brit sarkkutató expedíciót, akik a rossz időjárás miatt a magukra maradtak a táborukban április végén.

Pen Hadow, Ann Daniels és Martin Hartley a Catlin Arctic Survey nevű projekt keretében a sarki jégtakaró vastagságát vizsgálja. Az élelmiszer-utánpótlást szállító repülőgép a rossz időjárás miatt néhány napig nem tudta megközelíteni a táborukat már a múlt hónapban sem, ezért tartalékolták az ételt. Az április végi hóvihar azonban sokkal tovább tartott, mint gondolták, így összesen 11 napot késett az utánpótlás.

A kutatók napi 90 grammra csökkentették az élelmiszer-fejadagjukat, amivel napi 1000 kalóriát tudtak magukhoz venni, a sarkvidéki munkánál megszokott 6000 helyett. "Mintha napi három Mars-szeleten éltünk volna" ­ festette le a helyzetet Martin Hartley, aki a BBC operatőreként vesz részt az expedícióban. A rádiókapcsolat a londoni központtal végig élt. A kutatók – miután felfüggesztették a tudományos méréseket, hogy spóroljanak az energiájukkal – az éhség és fáradtság mellett főleg arra panaszkodtak, hogy irtózatosan unatkoznak.

A kutatók végül úgy döntöttek, az eredetileg tervezettnél egy héttel korábban befejezik az expedíciót. ­ Nem a megpróbáltatások miatt, hanem mert a vártnál hamarabb jön el a nyári olvadás, ami veszélyesen vékonnyá változtatja alattuk a jeget.

Rovatok