Index Vakbarát Hírportál

Embervérrel működő lámpát fejlesztettek

2009. október 2., péntek 14:59

Jobban meggondolnánk-e a lámpa felkacsolását, ha komolyabb áldozatot kellene ezért hoznunk? Jobban spórolnánk-e így az energiával? Ezeket a kérdéseket tette fel Mike Thompson hollandiai angol kutató, aki előállt a vérrel működő lámpa ötletével.

A lámpában luminol van, ugyanaz az anyag, amit a helyszínelők a vérnyomok kimutatásakor szoktak alkalmazni bűntények helyszínén. A luminol reakcióba lép a vörös vértestekben található vassal, és a reakció éles kék fénnyel jár. A lámpa működéséhez először egy port kell keverni a benne található folyadékba, majd eltörni az üveg nyakát. A júzernek ezután csak meg kell vágnia magát a törött üveggel, és vért cseppenteni az oldatba.

Thompson néhány évvel ezelőtt kezdett egy hasonló találmányon gondolkodni, amikor az Eindhoveni Design Akadémián végezte tanulmányait. Egy projekten dolgozott, amivel kapcsolatban a kémiai energiát kutatta, ekkor akadt rá a luminolra.

„Felötlött bennem a gondolat, hogy ha az energiához csak valamilyen áldozat árán juthatnánk hozzá, az talán megváltoztatná azt, ahogyan a felhasználásáról gondolkodunk” – mondta el Thompson a LiveScience-nek. A lámpa célja, hogy az emberek feltegyék maguknak a kérdést, honnan is származik az energia. „Arra kényszeríti a használóját, hogy átgondolja, milyen pazarlóan is bánunk az energiával és hogy az valójában milyen értékes” – fogalmazott a feltaláló.

Az pedig, hogy a lámpa egyszer használatos, szintén ezt a gondolatot erősíti. „Jól meg kell gondolnia az embernek, mikor használja, mert csak egyszer lesz alkalma rá. Ezáltal jelentőssé válhat a pillanat” – mondta Thompson.

Rovatok