Index Vakbarát Hírportál

A csúnya embereknek is van saját védőszentjük

2015.04.16. 11:55

A katolikus egyház hivatalosan 810 szentet tart számon, mindegyiknek van hivatalos ünnepnapja és – esetenként több – olyan embercsoport, akik a védőszentjükként, patrónusukként tisztelik. Akadnak köztük ismertebbek, mint a mi Szent István királyunk, a sárkányölő Szent György, vagy a pár éve szentté avatott II. János Pál pápa; és persze több száz olyan is, akikről csak a teológusok tudják, kik voltak, és miért avatták szentté őket. Ma ez a szám eggyel csökkenni fog: ismerjék meg a katolikus liturgia mai ünnepnapjának címszereplőjét, a csúnya emberek védőszentjét, Sebourg-i Szent Drogót.

Drogo (másik, elterjed írásmódján: Dreux) a mai Franciaország területén élt a 12. században. Nem volt túl szerencsés gyerekkora: anyja belehalt a szülésbe, a neveltetésének központi motívuma pedig az volt, hogy ezért ő a felelős, és vezekelnie kell. 18 éves korában az apja is meghalt, ő pedig a gazdag flamand nemesi család örököseként a teljes vagyonát az egyháznak adományozta és zarándoknak állt. Tíz alkalommal zarándokolt el Sebourg városából Rómába, ami igen komoly teljesítmény, hiszen önmagában a távolság 3000 kilométer oda-vissza, és útközben ott a teljes Alpok.

Valószínűleg az utazásai során szedett össze egy makacs betegséget, ami egész életére rettentően elcsúfította az arcát és a testét. Annyira eldeformálódott, hogy a templomban, ahol szolgált, külön cellát építettek neki, hogy ne lássák meg a helyiek, akiket elrettentett a templomtól a kinézete. Ebben a cellában élt remeteként 40 évig, kizárólag vízen és árpán. Április 16, a hivatalos ünnepnapja a halálának az évfordulója.

A katolikus egyházban a szentté avatáshoz alapvetően szükséges, hogy az illetőnek legyen lehetőleg több, dokumentált csodatevése. Szent Drogo esetében ez a bilokáció képessége volt: többen állították, hogy látták őt a földeken dolgozni, ezzel egy időben pedig mások a vasárnapi szentmisén részt venni, még a megcsúnyulása előtti időkben. Ezt a csodát egyébként több katolikus szentnél megfigyelték.

Hogy Drogo miért lett éppen a csúnya emberek védőszentje, az teljesen érthető és jogos, azt üzeni, hogy ne a külsővel törődjünk, és szeressük azokat a felebarátainkat is, akik bűnrondák (persze ennek ellentmond az, ahogyan 40 évig bántak vele a hittársai, de jobb érzés úgy gondolni, hogy ez az üzenet). Ő továbbá a hivatalos védőszentje a birkapásztoroknak, a testi és szellemi fogyatékossággal élőknek, a süketeknek, a némáknak, az árváknak, és a kávéház-tulajdonosoknak.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok