Index Vakbarát Hírportál

A barack eredetileg cseresznye méretű, sós gyümölcs volt

2016.02.03. 09:12

Bár a GMO óriási vitákat kavar manapság, az emberiség már ősidők óta nemesíti a gyümölcsöket, amivel tulajdonképpen szintén génmanipulációt végez, csak jóval egyszerűbb eszközökkel, és kevésbé hatékonyan. A legtöbb gyümölcsre rá sem lehet ismerni, annyira megváltozott az évszázadok-évezredek alatt. Érdekes megnézni, milyenek voltak a jól ismert gyümölcsök néhány száz évvel korábban.

A görögdinnye jól ismert nyári gyümölcs, hozzá nem értőként legfeljebb annyi különbséget látunk a húsában, hogy mennyi magot találunk benne. Épp ezért igencsak meglepő, hogy a 17. században milyen volt a dinnye. Giovanni Stanchi festményéből ismerjük ezt.

A vad banán sem tűnik ehető gyümölcsnek, tele van magokkal. A banánt először hétezer évvel ezelőtt kezdték el nemesíteni Pápua-Új-Guineában. De még ennél korábbi időpontot is elképzelhetőnek tartanak a régészek. A modern banán két fajtából alakult ki, a Musa acuminata és Musa balbisiana. A modern banánnak ezzel szemben nincs magja, kisebb és édesebb, mint elődje. És jóval érzékenyebb a különféle betegségekre.

A vad padlizsán sem hasonlít a ma ismert ovális, lila növényre. A történelem folyamán a legkülönfélébb formákat és színeket vette fel, volt fehér, kék, sárga és lila is. Azért is nevezik sok nyelven eggplantnek, tojásnövénynek, mert  18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és liba- vagy tyúktojásra hasonlított. Legkorábban Kínában és Kelet-Indiában kezdték el termeszteni évezredekkel ezelőtt.

A répáról már mi is megírtuk, hogy nem narancssárga volt eredetileg. A tizedik században kezdték el termeszteni Perzsiában és Kisázsiában. Négyezer évvel ezelőtt még kemény gyökérként emlegették, Európában a késő római időben kezdték el nemesíteni. Európában a narancssárga színű répa a legelterjedtebb, de Ázsiában még most is létezik lila, fehér, piros változata. A narancssárga színű répa a 17. században jelent meg.

A vadkukoricának sincs sok köze ahhoz, amit ma kukoricaként ismerünk. Először időszámításunk előtt hétezerben nemesítették. Ma ezerszer nagyobb, mint kilencezer évvel ezelőtt volt és sokkal egyszerűbb termeszteni is. Emellett sokkal több cukrot tartalmaz. Ezeknek a változásoknak a nagy része amúgy a 15. században következett be, amikor az európaiak is elkezdték termeszteni a kukoricát.

Azt is kevesen tudják, hogy az őszibarack eredetileg egy apró, cseresznyeszerű növény volt óriás maggal és kevés hússal. Először hatezer évvel ezelőtt kezdték termeszteni Kínában. Sós és földes íze volt. Néhány ezer évvel később jóval nagyobb, lédúsabb és édesebb gyümölcsöt ismerünk barackként.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok