Index Vakbarát Hírportál

Barbie-t egy luxusprostituáltról mintázták

2016.02.09. 09:08

Barbie a világ leghíresebb játékbabája, minden kislány kedvence, kulturális ikon, és a kilencvenes évek egyik legbizarrabb popzenei jelenségének ihletője. Igen, erről van szó:

Az első Barbie-babát a Mattel 1959-ben adta ki, és azonnal óriási siker lett, köszönhetően az addig sosem látott tévés reklámkampánynak, és a játékbaba fogalom újszerű megközelítésének: Barbie nem kislány volt, hanem olyan felnőtt nő volt, amilyenné a lányok szerettek volna válni. A babát Ruth Hangler, a cég igazgatója találta ki, és tervezte meg a német Bild Lilli baba alapján, amivel egy európai nyaraláson találkozott.

Na de ki is volt ez a Lilli?

1952-ben a német Bild Zeitung bulvárlap rajzolója találta ki, amikor gyorsan ki kellett tölteni a lapban egy átmenetileg üresen maradt hasábot. Lilli eredetileg egy aranyos kisbaba volt, de ez nem tetszett a főszerkesztőnek. A rajzoló, Reinhard Beuthien ezért megtartotta a babaarcot, de egy platinaszőke hajú, telt idomú nőt rajzolt alá, ő lett a helykitöltő képregény főszereplője. Lilli egy szabadszájú, laza erkölcsű, gazdag pasikra vadászó csaj volt, később luxusprostituált lett, az olvasók pedig imádták. 9 éven keresztül jelent meg a képregény a lapban a főszereplésével, és annyira népszerű lett, hogy 1955-ben műanyag játékbaba formájában is kiadták.

A nőies formájú, erősen sminkelt, szexi ruhába öltöztetett Lillit eleinte bárokban és trafikokban árulták, tipikus vicces felnőtt-ajándék volt férfiaknak születésnapra vagy legénybúcsúra. Az ára 12 márka volt, vagyis egyáltalán nem volt olcsó (a nyugatnémet átlagfizetés 200 márka körül volt akkoriban). A gyártót lepte meg legjobban, hogy Lilli a gyerekek körében is népszerű lett, főleg, amikor Olaszországban és Skandináviában is elkezdték árulni, ahol a Bild Zeitung képregénye ismeretlen volt. A divathullámra hamarosan Lilli-babaházak, -ruhák és egyéb kiegészítők sorával akaszkodtak rá a játékgyártó cégek.

Ma már igazából senki nem tudja, hogy amikor Ruth Handler szeme a svájci vakáció közben megakadt a Lilli-babán (és főleg azon, hogy a lánya mennyire szeret játszani vele), tudott-e Lilli hátteréről - mindenesetre hazavitt három darabot, hogy ihletforrásnak használja egy újszerű játékbaba megalkotásához. Az új nevet a lányától, Barbarától kölcsönözte, és eléggé át is átalakította a babát, sokkal szolidabbra véve a kinézetét: eltűnt a smink, a magas sarkú cipő, és a mellbimbók. Ezzel együtt a hasonlóság szembetűnő volt, annyira, hogy pár év múlva, amikor a német baba jogait megvásároló amerikai cég perre ment, és bíróság döntése alapján a Mattelnek licencdíjat kellett fizetnie Lilli másolásáért. Lilli gyártását ezzel be is fejezték, és bár összesen 130 ezer darab készült belőle, a tökéletes állapotban levő, bontatlan példányok elég ritkák, a gyűjtők több ezer eurót is megadnak értük.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok