Index Vakbarát Hírportál

Miért lyukas az éttermi jégkocka?

2016.07.17. 08:14

Éttermekben, kocsmákban és repülőgépeken általában hengeres alakú, középen üreges jégkockákat kapunk az italunkba, nem hagyományos hasábformájút, amilyeneket az otthoni hűtőben tudunk legyártani. (Igen, tudjuk, ma már árulnak pálmafa, csillag meg szívecske alakú szilikonos formákat is, mi se barlangban élünk, de ne térjünk el a tárgytól!)

 

A gyári jégkocka különleges formája beindította a népi fantáziát. Egyesek szerint így nyerészkednek a jéggyártók, hiszen kevesebb fagyott víz fér el a zsákban, míg mások szerint ez már a showbiznisz része, és azért vannak a lyukak, hogy mindenféle dolog beletömködésével szórakoztassuk magunkat, amíg a következő koktélra várunk.

Az igazság ennél sokkal prózaibb. A jégkocka azért lesz lyukas, mert egy ipari berendezés (a lenti videón a z ICU 240 SS nevű modell ) szuperhideg rudak vízbe mártásával készíti el a jéghengereket, csak hogy végre pontosan fogalmazzuk meg, mi is kerül valójában az italunkba.

Working of a Supercold Ice Cube Making Machine

A fenti bemutató videón az is látható, hogy amikor elkészült a jégkocka, a rudak hőmérsékletének növelésével választják le a fagyott vizet. Aztán amikor a következő kör jégkockagyártás (illetve jéghengergyártás) történik, a rudakat megint lehűtik, a videó végén látható is, hogy a rúdon levő vízcseppek pillanatok alatt megfagynak.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok