Index Vakbarát Hírportál

Így lett majdnem angol királynője Franciaországnak

2016.09.04. 08:53

Winston Churchill brit miniszterelnök 1940-ben szövetséget kötött Franciaországgal; ez jól ismert fejezet a történelemből. A két ország együttműködésének azonban van egy másik epizódja is. Bár az ezzel kapcsolatos dokumentumok titkosítását már húsz éve feloldották, a kapcsolódó anyagok mostanáig érintetlenül hevertek a londoni Országos Levéltárban.

1956 szeptemberében Franciaország miniszterelnöke, Guy Mollet, egykori angoltanár és a második világháború ellenállásának harcosa Londonba utazott, hogy egy lehetséges unióról tárgyaljon a brit elnökkel, Anthony Edennel. A BBC Radio 4 oknyomozó riportja szerint Eden visszautasította az ajánlatot, de pozitívan fogadta Mollett javaslatát, hogy csatlakozna az 1948-ban alapított Nemzetközösséghez (Commonwealth).

Ilyen feltételek mellett mindkét országnak II. Erzsébet angol királynő lett volna az uralkodója.

Az 1956. szeptember 28-i keltezésű dokumentum tanúsága szerint Eden azonnali felülvizsgálatra küldte a franciák ajánlatát. Mollet úgy vélte, nem ütközne nehézségekbe, hogy meggyőzze Franciaországot arról, hogy őfelsége II. Erzsébet legyen az uralkodó. A közös állampolgárság bevezetését ír mintára képzelte el.

Mollet javaslatának idején Franciaország komoly nehézségektől szenvedett. A világháborúnak már vége volt, de a szuezi válság és a véres algériai háború megtépázták az ország gazdaságát. Mollet háborús cselekményként fogadta, hogy Gamal Abdel Nasszer egyiptomi elnök államosította a Szuezi-csatornát, akárcsak azt, hogy Nasszer támogatta az algír Nemzeti Felszabadítási Frontot. A francia miniszterelnöknek szüksége volt szövetségesekre, és erre a briteket találta a legalkalmasabbnak, már csak a világháborús tapasztalatok miatt is.

A tárgyalások Eden és Mollet között nem vezettek eredményre. Egy évvel később azonban Franciaország lett a Közös Piac egyik alapítója; a szövetség az Európai Unió elődje volt. Nagy-Britannia nem volt az alapító tagok között.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok