Index Vakbarát Hírportál

Miért eszünk lencsét újévkor?

2017.01.01. 07:35

Újévhez annyira hozzátartozik a malac és a lencse, mint a karácsonyhoz a bejgli és a halászlé vagy húsvéthoz a sonka és a tojás. De mi köze a malacnak a szerencséhez, a lencsének a gazdagsághoz és más országokban mivel próbálják jobbá tenni az új évet? 

A disznó előtúrja a szerencsét a lencse pedig lapos és pénzre hasonlít. Ráadásul sok is van belőle, így ha lencsét eszünk, pénzesőben lesz részünk az új évben. Ez a rövid magyarázat, amelyet mindenki az unalomig ismer és bár nem hisz benne, a világért sem hagyná ki az újévi lencseebédet.

Sok-sok apróság

De ássunk egy kicsit mélyebbre. A hagyományok szerint a szemes ételek a gazdagságot jelképezik, mert olyan sok van belőle, amennyi pénzt szeretne a lencsét ebédelő babonás. Olyan ez, mint az aprópénz; ide tartozik a lencse, a köles, a rizs és a bab is, mégis a lencse terjedt el a köztudatban. Legalábbis Magyarországon. Talán lapos, korong alakú formája miatt, amely a pénzérmékre hasonlít, a rizsszemekről nehezebben lehet pénzre asszociálni.

A lencse nem tipikusan magyar hagyomány, Olaszországban is lencsét esznek, ott azonban nem a sokaságon, hanem a megduzzadó szemeken van a hangsúly, ugyanis a lencse méretének növekedése a növekedő gazdagságot jelképezi. Mint a rizs Pakisztánban és Indiában: az ottani babonákban is a sokaság és a térfogatnövekedés a lényeg.

Hasonló céllal Törökországban gránátalmát esznek, a gyümölcsből kiszóródó számtalan vörös mag a leendő gazdagságot jelképezik. De emellett a piros szín az emberi szívet, vagyis az életet és termékenységet is szimbolizálja.

Az Egyesült Államok déli államaiban kukoricából készült süteményeket esznek, mert annak aranybarna színe az aranyra hasonlít. És mit jelent a sok arany? Hát gazdagságot – persze, hogy azt kell enni, hogy rengeteg pénzünk legyen.

Szintén Amerikában a zöld levelű ételeket eszik, mert az a papírpénzre hasonlít. Viszonylag újkeletű szokás ez, hiszen papírpénzt is csak néhány száz éve használunk. De az Egyesült Államok déli részén sokan esznek ilyenkor kelkáposztát, spenótot, mángoldot.

Lengyelországban, Németországban és Skandináviában heringet esznek éjfélkor, hogy biztosítsák az egész éves sikereket. A hal ezüstös pikkelyei mire is hasonlítanak? Hát a fémpénzekre. És ha már a halaknál tartunk, Kínában egész halat szolgálnak fel ilyenkor, fejestül és farkastul, így szimbolizálják, hogy az egész év jó lesz, az elejétől a végéig. Magyarországon egyébként pont az ellenkezőjében hisznek, ilyenkor tilos halat enni, mert elúszik a szerencse. De olyanról is hallani, hogy az ezüstös halpikkely hozza a szerencsét. Így igazodjon ki az ember a hiedelmek világában. 

Formás ételek

Nagyon sok országban esznek kerek vagy gömb alakú ételeket, a kör ugyanis teljességet jelent, így lesz teljes az új év. Hollandiában olie bollennek nevezett kerek fánkokat sütnek, Írországban pedig kerek laposkenyeret (bannock).

Sok helyen narancsot esznek, de általában az a kedvelt gyümölcs ilyenkor, amit amúgy is meg tudnak venni az év ezen szakában. A gyümölcs azért is fontos, hogy gyümölcsöző legyen minden vállalkozásunk. Spanyolországban például szőlőt esznek éjfélkor, nem is akármennyit, pontosan tizenkettőt. Nem nehéz rájönni, miért pont annyit. De a Fülöp-szigeteken a 13 a szerencseszám, ezért újévkor 13 darab kerek valamit esznek.

Rétest is tenni kell az asztalra, a dús töltelékkel jelezve az új év bőségét. Sok balkáni országban pénzérmét is belesütnek ezekbe a rétesekbe, a szerencsés megtalálójának hoz pénzesőt ez. Magyarországon néha pogácsába sütik a pénzérmét hasonló céllal.

És miért esznek hosszú tésztás leveseket Japánban és Kínában? Pont azért mert hosszúak a tészták és ezzel az élet hosszúságát, egészséget próbálják kiprovokálni. Nem is szabad a tésztákat kettétörni, vagy bármilyen módon megrövidíteni a főzés alatt. Ugyanakkor a tény, hogy a tésztát könnyű elvágni, azt is jelenti, hogy gyorsan vége szakad az esetleges problémáknak.

Merre kaparjon?

Nagyon sok országban a malac, a disznó megevésétől várják a szerencsét, ez kaparja ki a szerencsét a földből. Nem csak Magyarországon hagyomány tehát disznót enni újévkor, hanem Kubában, Spanyolországban, Portugáliában, Ausztriában. A disznó tulajdonságai közül kiemelik azt is, hogy az állat soha nem mozog hátrafelé, így az előrejutást szimbolizálja.

A disznót nem csak hús formájában lehet elfogyasztani, malac formájú süteményeket készítenek sok országban, Németországban például marcipánból.

Az állatoknál maradva, újévkor pulykát azért nem esznek sokan, mert az mérgelődést hoz a házhoz. Szárnyasokat amúgy sem szeretik január első napján, inkább az év utolsó napján eszik ezeket, hogy elkaparja a rosszat. Ráadásul a szárnyasok hátrafele kapirgálnak, ezzel visszakaparják a rosszat az óévbe. A disznó azonban előrefele túrja ki a szerencsét az orrával.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok