Index Vakbarát Hírportál

Az egyetlen ember, aki túlélte, hogy meteorit találta el

2017.06.19. 09:19

A hivatalos feljegyzések szerint egyetlen emberről tudunk, aki túlélt egy igazolt meteorittalálatot: Ann Hodges 1954. november 30-án, a kanapéján, több takaró alatt szunyókálva lett a világ egyik legszerencsésebb embere. Még úgy is, hogy az alabamai házának tetejét átütő meteorit nem direktben, hanem egy rádióról levágódva találta el.

Hodges elég komoly sérüléseket szenvedett a nagyjából grépfrút méretű, négykilós meteorittól, ami egy hatalmas, véraláfutással járó zúzódást okozott a nő csípőjén és combján. Nem véletlenül említettük, hogy több takaró alatt aludt, valamennyit azok is felfoghattak az ütés erejéből.

A becsapódás utáni fájdalom viszont csak a kisebbik probléma volt Hodges életében, ugyanis hosszú, az egészségét is felemésztő jogi vita elé nézett. Hodges ugyanis csak bérelte az alabamai Oak Grove-i házat, a meteroitdarabkára pedig nem csak ő, hanem a főbérlő is igényt tartott.

Meteorit, repülő vagy a szovjetek?

Ahhoz persze, hogy bármelyikük hasznot tudjon húzni a darabkából, meg kellett állapítani, hogy valóban meteoritról van-e szó, a helyik nagyobb többsége ugyanis lezuhant repülő darabjának vagy valamilyen furcsa, balul sikerült szovjet kísérlet részének hitte. Utóbbi miatt a rendőrfőnök elkobozta a darabkát, és átadta azt a légierőnek, amely megerősítette, hogy hiába a hidegháborús paranoia, nem az ő terepük az ügy, mert tényleg meteorit csapódott be.

A városlakók Hodgesnak adták volna a darabot, a főbérlő Birdie Guy viszont nem hagyta annyiban a dolgot, ügyvédet fogadott, hogy elperelje az áldozattól az értékes darabkát, a jogszabályok értelmében egyébként teljesen törvényesen. Végül sikerült megegyezniük, Hodges 500 dollárért (inflációval együtt mai áron 1 millió forintért) megvette tőle, abban bízva, hogy hatalmasat kaszál majd.

A meteoritért viszont csak egy jelentkező volt: a Smithsonian Intézet, egy elég karcsú ajánlattal, amit Hodges visszautasított. A nő 1956-ig várt jobb ajánlatra, hiába, végül az alabamai múzeumnak adományozta a négykilós darabot, ingyen.

Az ügy, és vélhetően az anyagi veszteség miatt Hodges később idegösszeomlást kapott, 1964-ben férjétől is elvált, 1972-ben, 52 évesen halt meg.

Lottót nyerni nehezebb?

Azt még nem számította ki senki, hogy mennyi az esélye annak, hogy valakit eltaláljon egy meteorit, és túlélje azt, arra viszont már van adat, hogy mennyi az esélye, hogy valaki egy közeli (tehát nem globális katasztrófát okozó) meteoritbecsapódás miatt haljon meg: a National Geographic szerint ez a szám 1:1,6 millióhoz. Ennél nyilván kisebb az, hogy valakit közvetlenül talál el egy meteorit, annak pedig még kisebb az esélye, hogy túl is élje.

A lottóötösre 1:44 millióhoz az esély, azt már többen nyertek, meteorittúlélőt viszont csak egyet ismerünk.

via National Geographic

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok