Index Vakbarát Hírportál

Szoktak fájni az ujjaiban lévő izmok?

2017.07.01. 07:58

Az emberek minden egyes ujját két viszonylag nagy izom mozgatja, és további izmok is beszállnak a munkába, hogy finomítsák a mozdulatainkat. Ismerve azt, hogy milyen erősen meg tudunk markolni és szorítani tárgyakat az ujjaink segítségével, talán meglepő az a tény, hogy

az ujjainkban nincsenek izmok.

De tényleg. Gondoljon csak bele, sajogtak valaha izomláztól az ujjbegyei? Nem, az vagy nem az volt, vagy nem is ott volt. Valószínűleg az inakkal és ízületekkel volt gond.  

A feszítőizmok kötegei egészen távol vannak az ujjainktól, az alkarunkban. Az ujjainkat egyetlen közös ín feszíti ökölbe, és ennek az egyik vége a könyökdudornál található, míg a másik négy vége - merthogy az ín a csuklónál négyfelé válik - a második és harmadik ujjperceken tapad le.

A feszítő ín mozgása a csuklónknál látható a legjobban, amikor a középső ujjunkat mozgatjuk oda-vissza.

Néhány távolító izmunk ina a csuklónál van letapadva. Akadnak még izmok a tenyérben is, a hüvelyujjunk mozgásáért például részben ezek felelnek, és a kézfejünkön is találunk kötegeket.

Amikor az ujjainkban fájdalmat érzünk, az általában az ízületeinket érinti. Előfordulhat reuma, különféle okokra visszavezethető gyulladás, vagy akár autoimmun betegség előjele is lehet.

Közismert a kéztőcsatorna-szindróma is, melyet a számítógép használata is kiválthat. Ennél sem az ujjainknál érezzük, hogy baj van, hanem a csuklónál vagy az alkarunkban. 

Na jó, bevalljuk őszintén, hogy hamis volt az az állítás, hogy az ujjainkban nincsenek izmok. Ott van például a musculus arrector pili latin néven ismert izmocska, ez viszont nem az ujjainkat mozgatja, hanem csak a szőrszálainkat emelgeti, amikor libabőrösek vagyunk.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok