Index Vakbarát Hírportál

Pénzt kértek az oltásért az első római tűzoltók

GettyImages-629449697
2017.10.14. 07:14

Az ókori Rómában az első tűzoltóbrigádot Caesar jóbarátja, a triumvirátus tagjaként ismert szupergazdag Marcus Licinius Crassus hozta létre, puszta üzleti érdekből.

Az időszámítás előtt 115 környékén született férfi - Plutarkhosz írásai szerint - eleve gazdagnak született, de a birodalomszerte ismer kapzsisága nem ismert határokat. A Római Birodalom valaha volt leggazdagabb embere volt, és az egyik legnagyobb ingatlanspekulánsa, akinek a vagyona ma nagyjából 9 milliárd dollárt érne. 

Meggazdagodásában fontos szerepe volt az általa felállított 500 fős építőbrigádnak, amely igyekezett elsőként megjelenni az épülettüzeknél - írja a Wikipedia. Ám ezek a tűzoltók mindaddig nem voltak hajlandók részt venni az oltásban, amíg meg nem állapodtak az árról a tulajdonossal.

Ha eredménytelen volt a tárgyalás, hagyták porig égni az épületet. Ezután a pórul járt tulajdonossal, és gyakran a megrémült szomszédokkal is jó üzletet kötöttek, nyomott áron megvették tőlük a leégett és felújítandó ingatlanokat. Crassus ezzel a módszerrel Róma épületeinek igen nagy részét megszerezte.

Az ingatlanüzletnek sarkalatos pontja volt az ötszáz fős brigád. Amikor oltani kellett, egymás kezébe adták tovább a vízzel teli vödröket, és ezeket a kőművesnek, kovácsnak továbbképzett rabszolgákat bízta meg a leégett épületek helyreállításával. Ez jóval olcsóbb volt, mintha teljesen új házakat kellett volna felhúznia.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok