Index Vakbarát Hírportál

Már jelnyelven is lehet az űrről beszélgetni

2017.12.13. 05:04

A csillagászat tele van szép hosszú és összetett szavakkal, és ez nagyon megnehezíti a jelnyelvvel kommunikálók dolgát, mert a legtöbb kifejezést eddig betűnként kellett elmutogatni.

Elég nagy kihívás kézzel kibetűzni azt, hogy elektromágneses háttérsugárzás.

Ezen az áldatlan állapoton változtatott 2017 decemberében a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) egy űrrel kapcsolatos jelszótár kidolgozásával. 

A világszerte több mint tizenkétezer csillagászt tömörítő szervezet 47 kulcsfontosságú űrbéli kifejezésnek alkotta meg a jelét. Ilyen például az aszteroida, a műhold és a zenit, emellett a bolygók és a Tejútrendszer is kapott saját jelet. 

A nyilvánosságra hozott szótár képekkel és videókkal mutatja meg a kézmodulatokat, és egyelőre igencsak foghíjas, sok nyelven még nincs feltöltve semmilyen magyarázat. (A táblázat Google Dokumentumokban nyitható meg.)

Az IAU nagyban épít a franciák 2009-ben publikált, 200 oldalas csillagászati enciklopédiájára (pdf), és nagyon várják a visszajelzéseket a projekttel kapcsolatban. A csillagászok abban bíznak, hogy a jelek bevezetésével több hallássérülthöz eljut az űrkutatás témája.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM


Rovatok