Index Vakbarát Hírportál

Hónaljszőr minek van?

2018.04.21. 07:14

Sok tudományos vita folyik arról, hogy az evolúciós csupaszodásunk mellett miért maradt meg pont a hónaljunknál, illetve a szeméremtájéknál a szőrzetünk. Azt tudjuk, hogy az alapvető funkciója az, hogy a testünktől elvezeti az izzadtságot. De ez miért hasznos?

Az ellenkező nem bevonzása

A legnépszerűbb elmélet szerint az ellenkező nem bevonzásának érdekében tartottuk meg fan- és hónaljszőrzetünket. Ezek a pubertáskorban indulnak növekedésnek, amikor az izzadtságmirigyeink elkezdenek gyártani egy olajos anyagot, ami proteineket tartalmaz. Mivel a szőrzet elvezeti a testnedveket, jobban el tudja juttatni az illataikat a külvilághoz.

Az a szőrzet, ami pubertáskorunkban kezd nőni, felváltja a test többi részén is a gyermekkorban növő, finom szőrszálakat. Ez a férfi típusú nemi hormonok hatására történik, ezért is jellemzőbb a férfiaknál az erősebb szőrzet. A kutatáshoz az is hozzátartozik, hogy szőrzetünk általában 50 éves korunk körül kezd el ritkulni. Ebben az időszakban már nem a párkeresés szokott lenni az emberek fő feladat és vagy célja.

A testünkből a hónaljunknál távozó izzadság egyébként eredetileg teljesen illatmentes, azért válik kellemetlen szagúvá, mert egy csomó mikroba átdolgozza. Mindenesetre a kutatások alapján az a tapasztalat, hogy a potenciális pár teste érzékeli a szagot/illatot és ezt jelzésnek veszi, hogy készen állunk a párzásra. Azt is kimutatták, hogy a szagunk olyan, mint az ujjlenyomat: minden embernél más egy picit.

Végeztek egy kutatást, ahol hölgyeknek kellett olyan pólókat szagolgatni, amiket előtte férfiak hordtak. A kutatásból kiderült, hogy az erősen eltérő illatú emberek vonzódnak egymáshoz. Sőt még arra is vannak feltételezések és kutatások, hogy az ilyen pároknál kisebb eséllyel fog elvetélni a nő, és a gyerekeik immunrendszere erősebb lesz.

Felfogják a baktériumokat és szennyeződéseket

Szőrzetünk védi is testünket. Akadályozza a baktériumokat abban, hogy elérjenek a bőrünkig és bejussanak a szervezetünkbe, ezzel pedig csökkenti a fertőzések elkapásának esélyét. Egyes elméletek szerint még a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védhet a szőr. Egy másik előnye a fan- és hónaljszőrzetnek, hogy csökkentik a súrlódást az érzékeny testtájékainkon. Emellett az izzadtság elvezetésével a hő leadását is segítik.

A nőknél külön fontos funkciója a fanszőrzetnek, hogy a baktériumok és szennyeződések ne juthassnaak be a vaginába. A szeméremtájékon tulajdonképpen olyan funkciót lát el a szőrzet, mint az orrban az orrszőr vagy a szemünknél a szemöldökök és a szempillák.

Veszélyes a borotválkozás?

A felsoroltak után mindenki mérlegelheti magában, hogy meg szeretné-e tartani szőrzetét, vagy esztétikai okokból inkább megszabadul tőle. Ez régóta tartó vita, de igazán megdönthetetlen érvet még az egyik oldalnak sem sikerült felhoznia.

Mindenesetre az biztos, hogy a fanszőrzet borotválása nem új dolog, már az ókori görögök is csinálták. Akkor főleg a nők körében volt elterjedt, bár ők még higiéniai okokból, a tetvek elleni védelem miatt borotválták szeméremtájékukat.

A hetvenes években még nagyon népszerű volt a hónaljszőr a nők körében is, a 19. századi Angliában pedig divat volt, hogy a hölgyek a szeméremszőrzetükből egy kis darabot a szeretőjüknek ajándékoztak. Ezt a férfiak gyakran a kalapjaikon hordták, de az sem számított szokatlannak, ha egy dobozban őrizték gyűjteményüket.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM


Rovatok